Заев брани Тиранску платформу

Танјуг
Заев брани Тиранску платформу

Загреб - Лидер СДСМ Зоран Заев бранио је у изјави за ХРТ Тиранску платформу албанских странака у Македонији за формирање владе са његовом странком.

Како каже, нема ништа лоше у томе што у њој постоји формулација којом се осуђују војске из прошлог вијека због убијања цивилног становништва.

"Неки алудирају на то да су то биле српске војске, неки да су биле њемачке, италијанске или бугарске, за време фашизма и Другог балканског рата. Међутим, осуђивање да су војске убијале цивиле није ништа страшно", оцијенио је Заев.

Он је казао да је "изговор да неко Македонији жели зло заиста неутемељен".

"Разлог оправдавају тиме да је та декларација потписана у Тирани. Декларација је састављена у Македонији као дио њихових предизборних програма, али су се састали у Албанији како би се све странке Албанског блока окупиле на једном мјесту", рекао је лидер социјалдемократа.

ХРТ наводи да је поводом политичке кризе у Македонији, која је почела након што је предсједник те земље Ђорђе Иванов одбио да додјели мандат за састав владе Заеву који је имао потврђену натполовичну подршку у парламенту након недавних избора, лидер СДСМ изјавио да ипак не очекује насиље и сукобе.

"Сви се тога бојимо, али сам увјерен да се то неће догодити. Да је требало да се догоди, догодило би се пуно раније. Преговорима смо дошли до овога. Срећан сам и поносан што смо хемијском оловком и гласом скинули режим са власти. Не мора да се лије крв да би пао режим", навео је Заев.

Он је ситуацију у Македонији оцијенио "крајње апсурдном".

"Вјерујем да је ово привремена ситуација, јер свијет нам се смије. Ово демократија не познаје, ово је толико контрадикторно да то не можете објаснити никоме. Добијање мандата може да значи и да можда нећемо успјети да саставимо владу, али са 67 од 120 посланика имамо право да добијемо прилику", изјавио је Заев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана