Задарска полиција открила до сада највећу плантажу марихуане

Анадолија
Задарска полиција открила до сада највећу плантажу марихуане

ЗАГРЕБ - Полиција у Задру открила је до сада највећу плантажу марихуане на подручју Задарске жупаније.

-На плантажи индустријске конопље власник је засадио више од 7.500 стабљика марихуане - саопштено је из Министарства унутрашњих послова Хрватске.

Полицијски службеници су спровели криминалистичко истраживање над 58-годишњим хрватским држављанином којег  сумњиче да је током маја ове године, на дијелу земљишта укупне површине око десет хектара у Исламу Грчком,  које је у власништву Хрватске, а које користи његова компанија регистрована за узгој индустријске конопље са сједиштем у Задру, засадио више од  20.000 стабљика конопље.

Од тога је, супротно одредбама Закона о сузбијању злоупотребе дрога, на дијелу наведеног земљишта величине око 21.000 квадратних метара засадио 7.728 стабљика конопље чије лишће и цвјетни врхови знатно премашују количину тетрахидроканабиола (ТХЦ) дозвољену за индустријску конопљу, а у циљу производње и продаје марихуане.

Наведене засађене стабљике просјечне су висине око 165 центиметара и тренутно су у фази цватње.

Полиција је у сарадњи са надлежним државним тужилаштвом у Задру, на мјесту догађаја обавила увиђај те су за вјештачење изузете веће количине материје.

На основу налога тужилаштва у Центру за форензичка испитивања, истраживања и вјештачења ”Иван Вучетић“ у Загребу спроведено је токсиколошко вјештачење изузетих материја те је утврђено како је за наведене стабљике конопље просјечна вриједност ТХЦ-а већа од дозвољене, а даљим процјенама утврђено је како би маса лишћа и цвјетних врхова, односно зачетка цвјетних врхова, износила више од 8,8 тона марихуане.

Због сумње да је починио кривична дјела против здравља људи, неовлашћена производња и промет дрогама, против 58-годишњака је Општинском државном тужилаштву поднесена кривична пријава те је данас предат притворском надзорнику Полицијске управе задарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана