Забрањена производња млијека у Црној Гори

Агенције
Забрањена производња млијека у Црној Гори

Подгорица - Министарство пољопривреде наредило је привремено обустављање производње млијека у Црној Гори и повлачење спорних серија млијека шест произвођача из Србије и БиХ, преносе агенције.

Према налазима Центра за екотоксиколошка испитивања, контаминиране су серије млијека Нишке мљекаре, Имлека Београд, Имлека Козарска Дубица, Мљекаре Шабац, Меггле Крагујевац и Милкоп Рашка.

Тако је из промета повучено Меггле УХТ млијеко са 1,6 одсто млијечне масти, Нишко са 2,8 одсто, Меркатор од једног литра, које производи Нишка мљекара, Имлекова кравица од 0,5 и 2,8 одсто млијечне масти, произвођача Имлек Београд и Имлек Козарска Дубица, као и Мљекаре Шабац од 3,2 одсто млијечне масти.

Синоћ је из Управе за инспекцијске послове саоштено да су повучене и све остале серије ових млијека из безбједоносних разлога. Министар пољопривреде Петар Ивановић казао је да је одлука о престанку производње млијека у Црној Гори донесена из предострожности.

- Циљ је да се утврди узрок евентуалне контаминације код домаћих произвођача и заштити здравље грађана - рекао је Ивановић наводећи да нема разлога за панику.

- Од данас спорног млијека неће бити на рафовима у продавницама. Сви млијечни производи који остају на рафовима представљају здравствено безбједну храну - поручио је Ивановић.

Резултати додатних анализа биће познати за два-три дана.

У Црној Гори постоје 16 приватних мљекара и 2.800 приватних произвођача млијека, који дневно испоруче на тржиште 68.000 литара.

То је, према подацима Удружења пољопривредника, количина која задовољава око половину потреба домаћег тржишта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана