Забрањен Томпсонов концерт у Марибору

Срна
Забрањен Томпсонов концерт у Марибору

Марибор - Градске власти Марибора забраниле су концерт хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона у том граду, који је најављен за суботу, 20. мај.

Одлуку су донијели на основу препоруке словеначке полиције која је закључила да би "на Томпсонов концерт у Марибор могле да дођу особе из сусједних држава које су карте куповале посредством Интернета".


Због тога је словеначка полиција оцијенила да би на "концерту могао бити повећан ризик од чињења кривичних дјела", пренијели су хрватски медији.

"Оцијенили смо да је полиција вјеродостојна за оцјењивање у овим ситуацијама", наводи се у саопштењу из мариборске градске управе.

Мариборски градоначелник Андреј Фиштравец затражио је прошлог мјесеца забрану концерта Марка Перковића Томпсона у овом граду, јер, како је навео, овај хрватски пјевач промовише усташтво.

Фиштравец, којег је у томе подржало више од пет стотина јавних личности, каже да у Марибору нема мјеста за оне који иконографијом и симболиком изазивају нове подјеле блиске дешавањима у Другом свјетском рату, као ни за фашизам.

"Најоштрије одбацујем и осуђујем сваки облик нацизма и фашизма, што је посебно важно данас када у Европи јачају десне снаге, које имају узоре у најмрачнијем периоду историје. Томпсон пјева и о Јасеновцу и Градишки Старој, а такве пјесме се нигдје не би смјеле изводити", навео је он.

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић каже да Томпсон у неким пјесмама подржава усташтво и да концерте понекад отвара усташким поздравом, због чега су они забрањени у још неким државама.

И власти Горње Аустрије отказале су наступ контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона у мјесту Кремсминстер, који је био најављен за 29. април, након протеста Амбасаде Србије у Бечу и бурног реаговања аустријских партија и организација преживјелих логора Маутхаузен.

Предсједник Комитета "Маутхаузен" Вили Мерњи оцијенио је срамним омогућавање некоме да шири идеологију мржње против Јевреја и Срба.

Још 2007. године Центар "Симон Визентал" указивао је да Томпсон на својим наступима шири ултранационалистичку идеологију и да велича усташке злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана