За западни Балкан и Турску 14,2 милијарди евра

Срна
За западни Балкан и Турску 14,2 милијарди евра

БРИСЕЛ - Европски парламент и Савјет ЕУ постигли су данас договор о Инструменту за претприступну помоћ /ИПА 3/, са укупним буџетом од 14,2 милијарде евра за Западни Балкан и Турску, за период од 2021. до 2027. године.

Ријеч је о инструменту који подржава земље кандидате и потенцијалне кандидате на њиховом путу реформи и испуњавању критеријума за приступање ЕУ, а односи се на Албанију, БиХ, самопроглашено Косово, Црну Гору, Сјеверну Македонију, Србију и Турску, саопштено је данас из Европског парламента.

ИПА 3 ће бити фокусирана на “стратешко и динамично” распоређивање помоћи, стављајући међу приоритете владавину права и поштовање основних вриједности, јачање демократских институција и реформе јавне управе, промовисање економског управљања и реформе ка конкурентности.

Инструмент ће појачати стратешку комуникацију и борбу против дезинформација и допринијеће остваривању циљева у заштити климе и екологије, људских права и равноправности полова.

Данас постигнути политички споразум Европског парламента и Савјета ЕУ, који се заснива на приједлогу Европске комисије, биће преведен у законски текст, прије него што из ЕУ покрену поступак формалног усвајања ИПА 3.

Усвајање инструмента очекује се на јесен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана