За шверц шест тона кокаина оптужено 27 људи

Танјуг
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА - Специјално државно тужилаштво (СДТ) Црне Горе подигло је оптужницу против 27 осумњичених у предмету који је везан за проналазак више од шест тона кокаина шверцованог у бродовима на међународном нивоу током 2019. и 2020. године.

У акцијама запљена дроге у овом предмету учествовала је и полиција Црне Горе и други надлежни органи, у сарадњи са међународним партнерима, пише портал подгоричког Дана.

СДТ је Специјалном одјељењу за суђење за кривична дјела организованог криминла, корупције, тероризма и ратних злочина Вишег суда у Подгорици, предало оптужницу против  окривљених:Л.Ц., Ф.Р., Д.Г., Н.П., Н.Г., С.М., Р.В., И.А., Ј.В., М.Р., Б.В., М.Л., Ј.Е., С.А., С.М.2, А.Д., Ж.Д., М.Ђ., В.Р., Т.Б., Н.М., В.Л., Н.М.2, А.М., Д.Ж., Д.М., З.Г.

Оптужница их терети за кривична дјела стварање криминалне организације, а против окривљених Ф.Р. и Н.П. и за кривично дјело неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, док је Д.Г. окривљен и за два кривична дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

"Окривљенима се ставља на терет да су као организатори или чланови криминалних организација, које за циљ имају вршење кривичних дјела у вези са кријумчарењем кокаина, са јасно одређеним улогама и задацима, а дјеловање криминалних организација је планирано у међународним размјерама, на дуже вријеме и засновано је на примјени одређених правила унутрашње контроле и дисциплине чланова, у циљу реализације криминалног плана, учестовали у кријумчарењу већих количина кокаина, поморским путем од Атлантика према Европи", наводе из СДТ.

Истичу да су активности надлежних државних органа Црне Горе и њихових међународних партнера, резултирале откривањем и запленом 592,9 кг кокаина на броду „Yемеyа“, крајем маја 2019. године, у луци Хорта, у Португалу, 411 кг кокаина, на броду „Надудама“, у територијалним водама Обале Слоноваче и 5.108,26кг кокаина, на броду „Ареша“, током фебруара 2020. године, на Аруби.

У оптужници је предложено да се окривљенима Д.Г., Н.П., Н.Г., С.М., Р.В., Б.В., Ј.Е. и Ф.Р. продужи притвор, а да се окривљенима Л.Ц., И.А., Ј.В., М.Л., С.А., С.М.2, А.Д., Ж.Д., М.Ђ., В.Р., Т.Б., Н.М., В.Л., Н.М.2, А.М., Д.Ж., Д.М. и З.Г. суди у одсуству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана