За смрт Трајковског криви пилоти

Агенције
За смрт Трајковског криви пилоти

Скопље - Авион с македонским предсједником Борисом Трајковским пао је 2004. у БиХ због седам системских грешака које су направили пилоти.

То се наводи у извештају Комисије који је представљен у Скопљу.

Извјештај, други по реду, пошто је македонска влада одбацила први, искључује могућност терористичког напада, пошто на авиону нису нађени трагови експлозива.

Предсједник Комисије за испитивање авионске несреће Омер Кулић је у извјештају навео да се "авион у којем се налазио Борис Трајковски, спустио испод дозвољене висине, да су временски услови били неповољни, а да пилоти нису поштовали стандардну процедуру да због тога слете на други аеродром", преносе македонски медији.

"Сложени временски услови и концентрација облака су индиректно изазвали несрећу, а не невријеме како је било објављено у првом извјештају. Разлог пада (авиона) 'кинг-ера' су једна директна и седам пилотских грешака. Индиректна је и вријеме, а биле су и четири унутрашње системске грешке, по двије из Македоније и из БиХ", казао је Кулић.

Међу разлозима који су довели до пада авиона навео је и слабу комуникацију македонске Владе и оператера авиона, односно SFOR-а у БиХ, затим везу власти у БиХ и власти које су организовале лет, као и агенције која је издала лиценце пилотима без адекватне обуке, будући да су цивилни пилоти летјели по војној процедури.

Експертски тим за истрагу о паду авиона македонског предсједника, сачињен од стручњака из БиХ, Македоније и Србије, навео је и да је авион на мјесту пада нађен много раније него што је писало у првом извјештају који је македонска Влада одбацила, као и да се сумња да је SFOR први нашао авион, један сат послије пада.

Авион македонске Владе је званично нађен 25 сати послије пада. У Извјештају о авионској несрећи данас је потврђено да је свих осам путника колико се налазило у авиону погинуло на лицу мјеста.

Борис Трајковски, други предсједник Македоније од проглашења њене независности, погинуо је 26. фебруара 2004. када се владин авион којим је путовао на Међународну конференцију за инвестиције у БиХ, срушио код села Хусовићи код Мостара.

Истрага коју су водили македонски и босански органи тада је показала да се авион срушио због пропуста пилота у процедури приласка аеродрому у Мостару који је био под густом маглом. Пропусти су били то, како је наведено, "што је особље одступило од процедуре за слијетање, након што је претходно извјестио контролу лета да прихвата процедуру за слетање".

Македонски МУП је 2006. године обавестио јавност да истрага тог удеса неће бити затворена док постоји и најмања сумња у то шта је изазвало несрећу, послије чега је формирана друга комисија за испитивање узрока, која је свој извјештај данас званично предала македонском Министарству за транспорт и везе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана