За слободу полицајца породица нуди 380.000 евра

Г.С.
За слободу полицајца породица нуди 380.000 евра

ПОДГОРИЦА - Судије Апелационог суда укинуле су рјешење којим је било прихваћено јемство од 380.000 евра у некретнинама које су у замјену за слободу Немање Копривице понудили његова мајка, брат и рођак.

- Виши суд ће наредних дана поступити по укидном рјешењу и поново одлучити о овом предлогу - саопштила је за “Дан” портпарол Вишег суда Марија Раковић.

Двадесетседмогодишњи Немања Копривица, иначе запослен у никшићкој полицији, у притвору је због оптужбе да је 13. јула прошле године, у центру Никшића, са два испаљена пројектила покушао да убије суграђанина Жељка Радуловића, којем је том приликом нанио тешке тјелесне повреде. Тужилац Андријана Настић оптужила је Копривицу и за покушај убиства Николе Мандића и Андрије Божовића, који су критичном приликом били у друштву са Радуловићем. Копривица се колегама предао након осам дана бјекства.

Радуловиће сумњичили за планирање ликвидација

Према сумњама Специјалног државног тужилаштва, отац осумњиченог, дугогодишњи високи полицијски службеник Душко Копривица, и његов други син Страхиња Копривица налазили су се на списку за одстрел вишечлане криминалне групе чији је један од оснивача, како тврде из тужилаштва, Ранко Радуловић, отац Жељка Радуловића. Ранко Радуловић се сумњичи да је са Игором Вукотићем и Ерогеном Брајовићем формирао криминалну организацију која је планирала више ликвидација.

Виши суд је крајем јуна ове године донио рјешење да се Копривица пусти на слободу уз одређене гаранције, али се на такву одлуку жалило Више државно тужилаштво у Подгорици. Некретнине које су дате као обезбјеђење да ће окривљени бити доступан надлежним органима вриједне су 380.000 евра, али је Апелациони суд уважио жалбу тужилаштва, укинуо рјешење и предмет вратио првостепеном суду на поновни поступак и одлучивање.

Копривица се 18. маја ове године изјаснио пред судом и обећао да се неће крити и да неће напустити своје боравиште у Никшићу, као и да ће се уредно одазивати на све позиве суда. Одлучујући о предлогу Копривице и његовог браниоца, Виши суд је предлог прихватио и истовремено му као мјере надзора одредио обавезу повременог јављања полицији и забрану напуштања боравишта - општине Никшић.

У образложењу рјешења Вишег суда наводи се да је суд цијенио и врсту и значај непокретности које се нуде као гаранција, да је имао у виду да се ради о непокретностима које се налазе у Никшићу, које су значајне новчане вриједности и које се због свог стања и локације лако могу продати за случај пропадања јемства, као и чињеницу да је међу тим некретнинама и породична кућа, припадајући објекти и земљиште, који су власништво мајке окривљеног, као и степен поузданости да ће могућност губитка јемства дјеловати довољно обесхрабрујуће на окривљеног да га одврати од сваке жеље за бјекством.

Апелациони суд, међутим, сматра да је такав закључак преурањен и да је у дијелу који се тиче података о теретима и ограничењима над понуђеним некретнинама евидентирано да један од објеката нема употребну дозволу, што је од значаја за правилно одлучивање у предметној правној ствари.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана