За предсједника нема мјеста у владином авиону, у Брисел отпутовао редовном авио-линијом

Г.С.
За предсједника нема мјеста у владином авиону, у Брисел отпутовао редовном авио-линијом

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић отпутовао је јуче у Брисел гдје ће се данас, у сједишту НАТО-а, састати са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом, а очекује се да тема разговора буде самит НАТО-а у Виљнусу, који ће бити одржан у јулу.

Током боравка у Бриселу, предсједник Милатовић ће се састати и са предсједником Владе Краљевине Белгије Александром де Кроом, саопштено је из Службе за информисање предсједника Црне Горе.

Милатовић је, према сазнањима “Дана”, отпутовао јуче у 15 часова са подгоричког аеродрома редовном авио-линијом до Беча у Аустрији, а онда је пресједао на такође редовни цивилни лет до Брисела. Тако ће бити и данас у повратку. Како се сазнаје, Милатовић није могао да “дође на ред” за авион Владе Црне Горе који се, обично, користи када су државничке посјете, јер га је резервисао премијер Дритан Абазовић који је претходних дана боравио у Лондону.

Како је саопштено из Владе, Абазовић је у Лондону присуствовао пријему који је поводом Конференције о обнови Украјине организовао краљ Чарлс Трећи у Сент Џејмс палати, а ради се о наставку серије међународних скупова о опоравку Украјине, покренуте 2017. године.

И за данас је Абазовић резервисао авион јер службено путује у Турску.

Како се незванично сазнаје, предсједник државе Јаков Милатовић није желио да путује у Брисел изнајмљеним авионом јер би тај пут коштао око 15.000 евра, и сматрао је непотребним потрошити толики новац пореских обвезника, што је, у сваком случају за похвалу. Ипак, отвара се питање да ли је у реду да предсједник државе, који у овом тренутку једини има пуни легитимитет јер га је гласало око 60 одсто изашлих грађана на изборе 2. априла, путује редовном авионском линијом.

Могуће је поставити и питање да ли је постојало и колегијалне воље да се нађе термин у којем би владин авион могао бити на располагању црногорском предсједнику за важно службено путовање.

Уштеда око 13.500 евра

Петочлана делегација Црне Горе, коју предводи предсједник Јаков Милатовић, отпутовала је у Брисел авионима компаније  Austrian airlines, а у Црну Гору ће се вратити авионима компаније Brusseles airlines.

Зависно од времена када су карте купљене њихова цијена, за повратне карте, креће се око 300 евра. С обзиром на то да изнајмљивање неког мањег авиона као што је владин кошта око 15.000 евра за овакво путовање, јасно је да је уштеда велика.

 

Повратне карте за петочлану делегацију редовном линијом коштале су око 1.500 еура, па је предсједник Милатовић грађанима Црне Горе уштедио читавих 13.500 еура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана