За очекивати још земљотреса у Хрватској

Срна
За очекивати још земљотреса у Хрватској

ЗАГРЕБ - Хрватски сеизмолог Томислав Фикет рекаo је да је за очекивати да ће још бити накнадних земљотреса, можда чак и јачих.


Фикет је за ноћашњи земљотрес код Петриње магнитуде 4,2 степена по Рихтеру рекао да је у питању јачи потрес који се осјетио на ширем подручју.

Он је навео да Хрвазска у нормалним околностима годишње биљежи око 12.000 земљотреса, а да ће их вве године сигурно бити више од 16, 17 хиљада.

“То је значајан пораст, што је и логично јер након јачих потреса услиједе ове серије којима смо и свједоци”, рекао је Фикет.

Према његовим ријечима, потреси и расједи на овом подручју често имају дуготрајне серије накнадних потреса који се полако смирују и доводе у стање стабилности, преносе хрватски медији.

“За очекивати је да ће се серија наставити, да ће накнадних потреса бити још. Може бити још оваквих или можда чак и јачих, али није сигурно. Не можемо сад тврдити да је ово крај или почетак”, рекао је Фикет.

Код Петриње се у 1.58 часова прошле ноћи догодио прилично јак земљотрес магнитуде 4,2 степена по Рихтеру, а затим је било накнадних од којих је најјачи - 2,8 по Рихтеру био 29 минута послије првог.

Земљотрес се осјетио у широј околини Петриње, Сиска и Загреба, али није било веће штете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана