За обнову православног храма у Отишићу прикупљено 150.000 КМ

Срна
Foto: Срна

ВРЛИКА- За обнову храма Светог архангела Михаила који датира из 1889. године и парохијског дома у српском врличком селу Отишић у Далмацији до сада је прикупљено 150.000 КМ.

Иницијатори акције за Срну кажу да ће се у наредном периоду радити на обнови самог храма.

До сада је урађен кров, постављена столарија и купљен дио намјештаја за парохијски дом.

Покретачи акције истичу да ће се до храмовне славе - Аранђеловдана трудити да буде уведена струја у парохијском дому, али и да почну са обновом храма у којем је највећи проблем влага, док ће највеће улагање бити потребно за израду иконостаса.

"Иконе из храма су нестале у ратном вихору. У новембру почећемо са осликавањем иконостаса у барокном стилу какав је и био. То је највеће али и најзначајније улагање јер иконостас треба да краси наш храм", навели су из Одбора за обнову овог храма.

Комплетна обнова се води уз благослов Његовог преосвештенства епископа далматинског Никодима, а до сада је за ове намјене прикупљено 150.000 КМ, захваљујући приложницима из цијелог свијета.

Иницијатори обнове апелују да се сви људи доброг срца, институције Србије и Републике Српске одазову њиховом часном позиву из мученичке и страдалне Далмације.

Донације се уплаћују на девизни рачун са назнаком "За обнову храма и парохијског дома у Отишићу".

Власник рачуна је Српска православна црква /СПЦ/ у Хрватској, Епархија далматинска, Црквена општина Врлика, адреса Николе Вранчића 1, 21236 Врлика, Хрватска, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SWIfT: ESBCHR22.

Српско село Отишић је смјештено између Врлике и Сиња, подно планине Свилаје на југоистоку и акумулационог језера Перуча на сјевероистоку.

Заузимајући простор површине од 51 километра квадратног, са 13 заселака и 1.200 становника прије рата, било је највеће село сињске општине. Његовим ободом протеже се магистрални пут Книн-Врлика-Сињ-Сплит.

Село је некада имало цркву, гробље, капелу у гробљу, школу, неколико продавница /задруга/ и гостиону.

Данас у овом српском селу живи свега неколико десетина житеља који вјерују да ће се вратити живот у њихов завичај, са поруком да је, обнова духовности заправо обнова живота у Далмацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана