За обнову куће нацисте уложено пола милиона евра

ГС
За обнову куће нацисте уложено пола милиона евра

ПРИШТИНА - Министарство културе тзв. Косова уложило је 500.000 eвра за рестаурацију куће Џафера Деве, нацисте и министра унутрашњих послова Велике Албаније 1943. и 1944. године, човјека који је најодговорнији за прогон и убиства Срба, Рома и Јевреја за вријеме Другог свјетског рата.

Иако су против рестаурације куће ратног злочинца: јеврејска удружења, директор Института "Симон Визентал" Ефраим Зуроф, невладине организације које окупљају Србе, као и новинари који извјештавају на српском језику, али и Срби са Косова, обнова се наставља и биће ускоро завршена, преноси "Еуроњуз".

За потомке Јевреја са Косова, од којих су остали само трагови постојања, обновом куће нацисте Џафера Деве, злочини се понављају.

- Злочин, исто злочин. Злочин. Не знам шта да вам кажем. Несхватљиво. Наопако потпуно... А шта да вам кажем. Одвратност. Одвратност. Најмање што могу да осјећам је да је то одвратно, навео је за "Еуроњуз Србија" Јуске Баруховић, пензионер из Београда.

„Јако сам тужан. Тужан и немоћан. То је тај бијес из немоћи. Нема ријечи за такве ствари. Огавно је. Цијела та прича је огавна и чему та прича уопште?!“, пита Арман Бивас, пензионер из Израела.

Историјски подаци говоре да је Џафер Дева лично наређивао хапшења, депортације и убиства Јевреја у периоду док је био министар унутрашњих послова Велике Албаније за вријеме Другог свјетског рата.

„У нашој кући се о том Џаферу Деви чуло. Ја се сјећам тога. Стално се говорило, то је Џафер, синоним за лошег човјека“, прича Бивас.

Историчар Милош Дамјановић каже да је сам Џафер Дева међу Јеврејима на Косову био тада познат као косовски Хитлер.

„То сасвим јасно и довољно говори о томе о каквом формату злочинца се ради, о томе колико је то била једна сурова, једна безобзирна, једна терористичка личност. Да поменемо и то наравно да је он био заслужан, заслужан ако могу да кажем, да је он био крив и одговоран за формирање 21. СС дивизије Скендербег која је имала улогу у урушавању слободе и у депортацији у физичке логоре смрти Јевреја из Приштине“, наводи Дамјановић.

Министарство културе тзв. Косова саопштило је да је циљ обнове куће Џафера Деве њена „заштита од даљег пропадања и урушавања“.

- Један антицивилизацијски, један варварски и недемократски чин... Тако да је то нешто што је недопустиво, али и нешто што изискује адекватну и хитну, ургентну реакцију, најжешћу реакцију, прије свега оног дијела међународне заједнице који је веома присутан на Косову и Метохији и који има и моралну и сваку другу обавезу и дужност да привремене структуре у Приштини спријечи у таквим својим намјерама и корацима, рекао је Дамјановић.

Европска унија и Агенција за развој Уједињених нација су прије двије године тек послије притиска српске и јеврејске јавности прекинуле финансирање обнове спорне куће. Сада је новац уложила невладина организација „Културно насљеђе без граница“ из Шведске, са својим огранком са Косова иако та кућа, по историјским подацима, чак није ни родна кућа Џафера Деве.

- То није његова родна кућа, нити је имао било какво власништво над тим објектом, него је у питању објекат који је припадао Министарству војске и морнарице Краљевине СХС, односно Југославије, дакле државна имовина, нешто што се својата, што се присваја, што се отуђује, чији се идентитет нарушава и да кажемо слободно, делегитимише на овај начин, додаје Дамјановић.

На питање да ли знају да обнављају кућу коју Албанци са Косова сматрају власништвом Џафера Деве, из шведске организације су одговорили да ће ускоро провјерити како је дошло до тога да улажу новац у обнову куће нацисте, пише РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана