За обнову Храма у Отишићу прикупљено око 42.000 КМ

СРНА
Foto: ARHIVA

ВРЛИКА - За обнову Храма Светог Архангела Михаила и парохијског дома у врличком селу Отишић у Далмацији до сада је прикупљено око 42.000 КМ, уз учешће више од стотину приложника, рекли су Срни иницијатори обнове.

"Нашем часном позиву одазвали су се највише Отишћани расути по свијету, али и општине Босанско Грахово, Источни Дрвар, приложници са Романије, из Источног Сарајева, Дрвара, Гламоча и Ливна, али и Београда", навео је један од иницијатора обнове храма Милан Јовчић. Он каже да се комплетна акција и даље води уз благослов Његовог преосвештенства епископа далматинског Никодима.

"Ова обнова је ујединила и сабрала нас Далматинце расуте по свијету, али и зближила све оне који су увидјели важност обнове далматинских светиња", поручио је Јовчић. Он је позвао све људе доброг срца да учествују у прикупљању новца и да заједно обнове највећу цркву у Далматинској загори Храм Светог Архангела Михаила у Отишићу који датира из 1889. године.

Према његовим ријечима, Отишић је највеће српско село у Хрватској које је некада имало око 1.500 становника, док их је данас тридесетак. "Обнова је подстакла и на повратак у завичај. Парохијски дом би омогућио долазак у родну груду свима којима су огњишта спаљена и куће разрушене, а обнова храма је од велике важности за наше потомке у очувању вјере, културе, обичаја, традиције и српског идентитета у мученичкој и вијековима страдалној православној Далмацији", поручио је Јовчић.

Средства за обнову парохијског дома и наставак радова на овом храму могу се уплатити на девизни рачун са назнаком "за обнову храма и парохијског дома у Отишићу". Власник рачуна је Српска православна црква у Хрватској, Епархија далматинска, Црквена општина Врлика, адреса Николе Вранчића 1, 21236 Врлика, Хрватска, ОИБ 66548359378, ИБАН: ХР9824020061100461518, а СWИФТ: ЕСБЦХР22.

❤️

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана