За годину дана Хрвати мрзе Србе дупло више

Агенције
За годину дана Хрвати мрзе Србе дупло више

Током 2016. године је забиљежен 331 случај насиља и других облика подстицања на дискриминацију према Србима, што је 57 одсто више него претходне године.

То пише у документу који је у Загребу представило Српско национално вијеће.

"Ово није 331 изолован случај, већ 331 простор иза којих се налази на стотине других случајева које је тешко пописати. Не ради се о изолованим случајевима, већ о феномену који се шири и који је с маргина ушао у јавни простор", поручио је предсједник СНВ-а Милорад Пуповац на конференцији за новинаре, пренијела је Хина.

Пуповац је, како је навео, увјерен да ће се тренд дискриминације наставити, с обзирм на то да је прошле године дошло до драстичног пораста појава којима се, како је рекао, дискриминишу Срби у Хрватској.

"Податке смо биљежили по пријавама појединаца и из различитих медија", рекла је Тамара Опачић, ауторка билтена СНВ-а који доноси преглед података о говору мржње, етничкој нетрпељивости и историјском ревизионизму.

Опачићева сматра да ће се такав тренд наставити, на шта указује и догађај у Сињу, гдје је данас на православној цркви освануо графит усташког поздрава "За дом спремни", а слично је забиљежено и прошлог мјесеца у Бјеловару.

"Највећи скок је уочен у начину извјештавања медија јер је, поред десничарских портала који без санкционисања промовишу усташки режим или негирају холокауст или геноцид, а дискриминаторски говор уочен и на ХРТ-у", рекла је Опачићева.

Забрињава, каже, и податак да је прошле године забиљежено укупно 16 физичких напада на припаднике српске мањине.

У Хрватској је у јавности највише одјекнуо случај младића Јована Матијевића, пребијеног у Окучанима, по чијем свједочењу је узрок напада била његова српска националност, али је полиција једнако третирала и њега и нападаче.

"Полиција је цијели случај водила по прекршајном поступку, због чега ће и жртва и нападачи бити новчано кажњени", навела је она.

Такође је забиљежен рекордан број од 42 изјаве и поступака јавних особа које су отворено промовисале усташтво и користиле говор мржње или друге облике вербалног насиља, а добар дио тих изјава потекао је од духела католичког свештенства, рекла је.

Док су припадници српске заједнице преклани примили неколико увредљивих писама и порука преко друштвених мрежа, у 2016. забиљежено је њих 62, највише на рачун СНВ-а и редакције недјељника Новости, а дуо тих порука садржао је и претње смрћу.

"Посебно брине што је током прошле године забиљежен досад највећи број окупљања и уличних акција којима се позивало на прогон Срба и одузимање њихових Уставом и законом загарантираних права. Највећи број таквих акција прошао је без реакције репресивног апарата, прије свега полиције", каже Опачићева.

Међу таквим акцијама издвојила је лањски протест испред Агенције за електронске медије, на којем се унисоно узвикивало "За дом спремни", али полиција није казнила ниједну особу.

У документу је критикована јавна промоција филма Јакова Седлара "Јасеновац. Истина", који се заснива на, како се наводи, низу фалсификата.

"Тај се филм приказивао у неким хрватским школама док је истовремено у једној шибенској школи забранила изложба о Ани Франк", истакла је Опачићева.

Замјерила је и то што је плоча у Јасеновцу с натписом "За дом спремни" прошла без реакције репресивног апарата и тамо стоји већ четири мјесеца.

"Највећи број антидискриминацијских закона се заправо не спроводи у пракси", закључила је.

Билтен који су представили, каже Пуповац, радили су као "уставни патриоти ове земље". Овим што говоримо, стварамо основу да законодавац зна препознати појаву говора мржње, устврдио је шеф СНВ-а.

Влада је, истиче Пуповац, очито мислила да се то неће ширити и расти, да ће демократске поруке Владе бити довољне да то зауставе, но то се не догађа. "Влада очито мора почети говорити језиком који ће те групације разумјети", поручио је Пуповац.

Ово је, каже, прошлост која нам одузима садашњост и будућност, али не само припадницима српске заједнице, већ и самој Влади.

На питање доводе ли такви подаци у питање подршку СДСС-а Влади Пуповац је одговорио: "СДСС и даље подржава Владу и очекује да ћемо заједно са осталим заступницима знати и моћи рећи жнеж тој појави".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана