За два мјесеца у Хрватској откривено 300 лажних новчаница евра

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Од преласка на евро, 1. јануара ове године, у Хрватској је заплијењена значајна количина лажних новчаница, а било је и покушаја плаћања тзв. "филмским новчаницама".

То је за хрватски  РТЛ Данас  испричао Томислав Ковачевић, полицијски службеник за односе с јавношћу ПУ бродско-посавске и додао да је и раније било фалсификованих новчаница, али не у оволиким количинама.

Према сазнањима РТЛ у Хрватској народној банци само у овој години откривено је готово 300 лажних новчаница евра, највише у апоенима од 50 евра - готово 200. Преварантима су, кажу, занимљиве и новчанице од 20 и 100 евра, а нешто мање оне од 10, 500 и 200.

То значи, наводи се, да је у мање од два мјесеца откривено више фалсификованих новчаница евра него током цијеле прошле године када је заплијењено укупно 260, а 2021. их је било 228.

Велики пораст фалсификованих новчаница евра примијетили су највише угоститељи па су скенери и хемијске за детектовање постали обавезни дио шанкерске опреме.

Онима које полиција ухапси са лажним новчаницама пријети казна затвора до 10 година, док онима који несвјесно приме лажни новац и свјесно га прослиједе даље чека казна од три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана