За 70 одсто Хрвата НДХ позитиван дио историје

Агенције
За 70 одсто Хрвата НДХ позитиван дио историје

Загреб - Чак 70 одсто анкетираних младих Хрвата сматра да је усташка Независна држава Хрватска (НДХ) трећи најважнији догађај у хрватској историји - након "домовинског рата" и уласка земље у ЕУ.

У анкети, која је рађена у склопу великог истраживања у 14 европских држава, млади у Хрватској у већини подржавају јаке, ауторитарне личности - више од 50 процената.

Анкета у Хрватској урађена је у Загребу, у двије зоне са различитим структурама становништва - у Подсљеменској, која је национално и вјерски хомогенија и у Пешченици гдје националне и вјерске мањине чине око 14 одсто.

Млади Хрвати слабо су заинтересовани за политику, не вјерују политичким странкама, слабо познају историју, а посебно Други свјетски рат, склони су војној диктатури и владавини чврсте руке.

Прелиминарни налази анкете показују да је Хрватска земља подијељених сјећања када је у питању историја, посебно антифашизам. Млади у Хрватској своја историјске ставове највише усвајају од родитеља, као примарних извора информација, а потом преко "Фејсбука" и од пријатеља, што указује на слаб утицај образовног система и медија.

Циљ студије коју је провела Европска комисија били су друштвени ставови и вриједности младих генерација које би у овом вијеку требало да учествују у довршавању уједињења Европе. Подсјетимо, усташка Независна држава Хрватска, била је чланица Хитлеровог пакта, чији циљ је био потпуно чишћење Хрватске од Срба, Јевреја и Рома, који су масовно и звјерски мучени и убијани. Симбол те државе био је злогласни логор Јасеновац, највећи логор смрти у НДХ, у читавој окупираној Југославији и на цијелом Балкану. Процјењује се да је само у Јасеновцу убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома. Геноцид који су спроводиле усташе у својој држави, махом над Србима, те начини мучења и убијања људи, шокирали су чак и њемачке окупаторе, што се види из историјске грађе - сведочења и писама надлежних официра командама.

Усташка реторика

Величање злочинаца и усташка реторика нису ријетка појава у Хрватској. Националистички испади појединих хрватских званичника и данас наилазе на одобравање хрватске јавности. Подсјетимо хрватски посланик у Европском парламенту Ружа Томашић недавно је изјавила да ако Хрватска буде чистила своје двориште, јако пуно Срба из Хрватске ће морати ићи у Србију. У појединим хрватским градовима се и данас служе мисе поглавнику НДХ Анти Павелић, а Хрватска се залаже да се надбискуп Алојзије Степинац, који је сарађивао са НДХ прогласи свецем.

БРОЈКЕ:

700.000 Срба убијено у логору Јасеновац, који је био симбол НДХ

23.000 Јевреја убиле усташе у Јасеновцу

80.000 Рома мучки убијено у логору за вријеме НДХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана