За 25 дана почиње попис становништва у Хрватској путем е-грађана и на терену

Срна
За 25 дана почиње попис становништва у Хрватској путем е-грађана и на терену

ЗАГРЕБ - Попис становништва у Хрватској почиње за 25 дана, а биће обављан на два начина - самопописивањем путем Е-грађана и теренским пописивањем.

Потребно је испунити чак 16 страница података. Најприје уз податке о адреси становања треба додати име, презиме, пол, датум рођења, име оца, мајке и брачног друга, имате ли ђеце и колико, пише портал "Дневник.хр".

Затим треба уписати да ли је стан у коме пописивани живи његов или је изнајмљен, колико квадрата и соба има, те да ли је у сутерену, приземљу, на спрату и имали ли зграда један, два или више станова.

Јендо од питања је и има ли кухињу мању или већу од четири квадрата, те да ли има простор одвојен за кухање.

"И хигијена је важна. Питаће вас имате ли купаоницу с кадом или тушем, имате ли вц-шољу с водокотлићем или без.

Како се гријете: централно, на пећ, камин, струју, те које гориво за то користите. Напосљетку имате ли и клима-уређај", наводи се у тексту.

У упитнику су питања и да ли пописивани има пољопривредно земљиште, винограде, воћњаке, маслинике, стоку, обавља ли код куће и пословну дјелатност.

Ту су и питања о образовању, потребно је навести највиши степен школовања, радни статус те уколико је особа запослена, у којем сектору ради, као и да ли је икада покушала сама отворити посао.

Статистичаре занима и како особа коју испитује путује на посао, аутомобилом као возач, сувозач, аутобусом, трамвајем, возом бициклом или пјешице.

"Једном кад се самопопишете, а то можете од 13. до 26. септембра добићете посебан код, а потом креће теренска провјера. Кад вам пописивач позвоне на врата, нисте их дужни пустити у стан, можете попис обавити и на ходнику", наводи се.

Пописивачи не смију тражити личну карту, а ако се неко самопописао пописивачу треба предали код. Уколико особа није код куће код може залијепити на врата или дати комшији.

"Ако вас нема код куће, добићете обавјештење када ће доћи поновно, а уколико се нисте самопописали сва ова питања чекају вас од испитивача који ће за то добити и до 6.000 куна накнаде", преноси "Дневник.хр".

Први резултати требали би бити готови 60 дана након завршетка пописа. Завод за статистику предвиђа да је Хрвата 100.000 него прије десет година, а демографи истичу како ће бити сретни ако буде четири милиона становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана