Вуксановић: Наставља се дискриминишући положај Срба у Црној Гори

Срна
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- Предсједник Српског националног савјета у Црној Гори Момчило Вуксановић изјавио је Срни да се у овој земљи наставља са дискриминацијом и понижавањем Срба.

Вуксановић је навео да је Србима у Црној Гори ускраћено све оно што је представницима осталих народа и националних заједница омогућено.

"У држави гдје, према подацима званичног пописа, нема већинског народа, Срби као народ нису себи обезбиједили уставно-правни статус. Не могу бити мањински народ, али им се не признаје конститутивност нити њихови политички представници за сада то озбиљно захтијевају", рекао је Вуксановић.

Навео је да није потписан Темељни уговор са Српском православном црквом /СПЦ/, за који је рекао да је најзначајније предизборно обећање, док су црквени великодостојници непожељни и морају их чувати са посебним мјерама о обезбјеђења, као и када је било вече чувеног српског пјесника Матије Бећковића у Никшићу.

Вуксановић сматра да је заступљеност српског народа у институцијама у Црној Гори занемарива и понижавајућа, да су најзначајније српске организације и појединци и њихови пројекти за очување националног, културног, језичког и вјерског идентитета у потпуности изопштени из расподјела средстава.

Нажалост, додао је, све то власт у Црној Гори ради уз благослов својих ментора, вршећи тако посредно притисак на Србију и њене институције.

Према његовим ријечима, предсједник Србије у Црној Гори је непожељан, да му у случају посјете својим сународницима пријети опасност од црногорских криминалних кланова, а институције Србије не остварују никакав утицај на међусобне односе и прихваћене су много горе него што је то са њима случај у лажној држави Косово.

Он је додао да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић није прихватио приједлог Владе о именовању амбасадора у Србији искључиво из разлога његове националне припадности.

Указао је и да није омогућено да се у предвиђеном року у 2021. години спроведе попис становништва, оцијенивши да је то искључиво из разлога утврђивања националне вјерске и језичке припадности грађана Црне Горе.

Вуксановић сматра и да ниједном политичком представнику српског народа, иако у побједничкој коалицији чине доминантну већину, није омогућено да буде званично представник свог народа у Влади Црне Горе.

Он тврди да коалиција, која је побиједила на посљедњим парламентарним изборима, игра неартикулисано "глуво` коло", у коме су више супротстављени једни другима, него посвећени проналажењу најбољих рјешења за грађане Црне Горе и своје бирачко тијело.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана