Вуковар: Поново две колоне

Б92, Танјуг
Вуковар: Поново две колоне

Вуковар - Данас се обиљежава 23. годишњица борби за Вуковар када су јединице ЈНА 1991. године ушле у град и окончале тромесјечне борбе у којима су погинуле хиљаде људи.

Готово читав град је тада разрушен.

У Вуковару је данас и државни врх Хрватске. Али и ове године Колона сјећања подијељена је након што се група ветерана издвојила и самостално кренула према гробљу, а на том путу су у једном тренутку зауставили службену колону у којој су хрватски предсједник, премијер и чланови владе.

Своје издвајање ветерани су објаснили тиме да их државни врх не поштује, па зашто би они поштовали њих.

Двије колоне, државна и она која је прије краја комеморативног програма кренула из вуковарске болнице и придружила се колони Штаба за обрану хрватског Вуковара, спојиле су се на путу према Меморијалном гробљу, а замјеник команданта 3. гардијске бригаде Перо Перић тврди да су у Вуковару сви у једној колони.

"Ми предводимо колону, само су наши момци погрешно разумијелии, па су кренули мало прије прозивања. Данас је у Вуковару само једна колона", рекао је Перић за ХТВ.

Након интонирања химне и минута ћутања десетак припадника вуковарске 3. гардијске бригаде ЗНГ-а је под заставом изашло из круга вуковарске болнице, а новинарама су раније рекли да круг болнице напуштају по свом протоколу и крећу према вуковарском Меморијалном гробљу, јер их државна власт не поштује.

Та је група дошла до зграде у којој је својевремено био конзулат Србије, гдје их је чекала колона Штаба за обрану хрватског Вуковара и ветерани 5. гардијске бригаде. У тој другој колони је био и врх најутицајније опозиционе Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко и кандидаткиња за предсједника те странке Колинда Грабар Китаровић.

Према службеном протоколу обиљежавања Дана сјећања, застава 4. бојне бригаде је требало да буде на челу Колоне сјећања у којој је и државни врх, а која је након комеморативног програма у кругу болнице кренула према вуковарском гробљу.

И Ивица Арбанас, предсједник задарских ветерана, тврди да је у Вуковару само једна, а не двије колоне. Додао је како су момци били у кругу болнице и изашли раније јер се протокол мало одужио.

"Нема политике, једна је колона, идемо сви улицом", рекао је Арбанас, пренијела је Хина.

Са дијелом ратних ветерана који су прошли центром Вуковара прије службене Колоне сјећања су и припадници полиције, генерал и бивши хашки оптуженик Младен Маркач и предсједник Удружења специјалне полиције Јосип Клем. Они су на једном од вуковарских раскршћа пресрели службену колону у којој су предсједник Иво Јосиповић, премијер Зоран Милановић и чланови владе.

Службена колона је стајала неколико минута, а Клем је изјавио како је све то "једна колона, али да грађани ипак морају први да прођу".

Због сукоба бранитеља и државног врха прошле године је државна делегација била онемогућена да дође до Меморијалног центра, пошто су им бранитељи препречили пут и оставили их на зачељу колоне.

Међутим, за разлику од прошле године када државницима није дозвољено да се придруже колони, званична поворка стопила се са бранитељском без инцидената.

"Уопште не желим пристати на начин да се прича о подјелама на начин на који се причало свих ових дана. Држим да свако ко је дошао у град Вуковар данас дошао је да ода пијетет, да се поклони жртвама, поклони јунацима Вуковара, не само погинулим већ и живућим", рекао је Иван Пенева, градоначелник Вуковара.

Програм обиљежавања страдања Вуковара у Домовинском рату започео је химном и мунутом ћутања за све жртве.

Председник Хрватске Иво Јосиповић позвао је грађане да у Вуковару покажу пуну полтиичку одговорност и зрело понашање.

"Поносан сам јер је Хрватска љубави и Хрватска жалости и Хрватска која поштује Вуковар одала достојанствену почаст Вуковару и свим погинулима и овај Дан сјећања је нешто што ћемо памтити", рекао је Јосиповић одговарајући на питање новинара да ли му је засметало то што су на гробље ушли на споредан улаз те што су га напустили прије заврштека протокола полагања вијенаца", рекао је Јосиповић у Вуковару.

У Вуковару је био и предсједник Српског народног већа Милорад Пуповац.

"За разлику од прошле године ово је била колона сјећања. Били смо различити у тој колони, на различитим основама, али смо ишли у истом правцу и с истим циљем. Поклонити се људима чију жртву треба поштивати. Да се сјећамо страдања овог града и да све оставимо по страин", казао је Пуповац.

Бивша премијерка Јадранка Косор је на свом налогу на Твитеру написала: "Вуковаре, добар дан. Можемо ли у Вуковару само ћутати и ходати? Руковати се и с онима с којима се не слажжемо? Узети под руку и оне које не познајемо? Можжемо ли у Вуковару бити добри људи? Бољи. Попут Благе Задре или Марка Бабића?", написала је она јуче.

Хрватска данас обиљежава 23 године од пада Вуковара и тој церемонији присуствују предсједник Иво Јосиповић, премијер Зоран Милановић и чланови владе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана