Вуковар мјесто и српског страдања

Агенције
Вуковар мјесто и српског страдања

Вуковар - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је јуче да је Вуковар мјесто страдања и српског и хрватског народа, а не само хрватског, како наводе хрватске власти.

Удружење српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица "Против заборава", које дјелује у Хрватској, има податке да је током љета и јесени 1991. године у Вуковару убијено или нестало око 120 Срба. Такође, седам породица српске националности је поднијело кривичне пријаве против Томислава Мерчепа 2012. године које се односе на убиства и нестанак чланова њихових породица прије почетка ратних сукоба у Вуковару. Државно тужилаштво Хрватске још није почело поступати по њиховим пријавама. Бивши градоначелник Вуковара Жељко Сабо је одбио захтјев представника Срба да у Вуковару буде подигнуто спомен-обиљежје цивилним жртвама рата српске националности.

- То је један у низу доказа да Хрватска дијели жртве по националној припадности. Хрватске жртве су признате, имају пензије и медијску пажњу, док српске жртве негирају и прећуткују да не би била доведена у питање лажна теза да су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА. Бројне чињенице јасно потврђују да главну одговорност за почетак рата у Вуковару сноси злочиначки режим Фрање Туђмана, чији је стратешки циљ био стварање етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба - наводи Линта.

Под геслом "Вуковар - мјесто посебног пијетета" у том граду се у петак окупило више од 100.000 Хрвата из земље на централној манифестацији обиљежавања Дана сјећања на жртве. Премијер Андреј Пленковић рекао је прије почетка церемоније да је Дан сјећања још једна прилика за изражавање дубоког поштовања и захвалности свим борцима и онима који су, како је рекао, дали живот за слободну и данас модерну Хрватску.

Вуковарски Срби, међутим, ни на који начин нису учествовали у обиљежавању Дана сјећања на вуковарске жртве, односно дан када је војска некадашње ЈНА ушла у тај град. Саборски посланик и предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац је рекао да ове године ни он није присуствовао годишњици Дана сјећања.

Странка СДСС, чији је посланик Пуповац, иначе подржава владу премијера Андреја Пленковића, али не дијели жртве. Навео је да за заједничко обиљежавање овог дана нису стечени основни предуслови.

- Кад обиљежавамо страдање, не дијелимо жртве. Лани смо то урадили у цркви Преображења Господњег и ове године ћемо учинити исто. За људе који су одведени из болнице и убијени на Овчари, за све који су убијени и након уласка војске у Вуковар... - каже Пуповац, који је све до ове године био готово редован учесник комеморације.

Он је рекао да мисли да је добра одлука да ове године представници СДСС-а не буду у Вуковару.

- Данас смо у Вуковару свијешћу, али не и физички. Саосјећамо са жртвама, као и други људи, којима је на срцу страдање толиких људи. Тамо смо вођени моралним осјећајем према невино страдалим и свим страдалима у Вуковару - казао је он.

Замјеник градоначелника Вуковара Срђан Милаковић рекао је да, упркос свим напорима да Срби поставе спомен-плоче на мјеста на којима су страдали српски цивили није уродио плодом јер им то није дозвољено.

Мерчеп херој у Вуковару

Ратном помоћнику министра унутрашњих послова и ратном злочинцу Томиславу Мерчепу Вуковарци су данас у свом граду посветили посебан плакат.

Удружење хрватских бораца Сајмиште Вуковар на плакату с фотографијом Томислава Мерчепа поручило је да је Мерчеп "херој којег су се одрекли". Мерчеп је након четворогодишњег суђења на загребачком Жупанијском суду проглашен кривим за ратни злочин над српским цивилима и осуђен на пет и по година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана