Вуковар: Црним тканинама прекривена спомен-обиљежја

Aгенције
Вуковар: Црним тканинама прекривена спомен-обиљежја

Вуковар - Чланови организације Штаба за одбрану хрватског Вуковара прекрили су црним тканинама неколико спомен-обиљежја из протеклог рата протестујући због најављеног увођења службене двојезичности у овом граду, јавиле су агенције.

Из ове организације појашњавају да су то радили да “не би гледали ову срамоту коју приређује Влада Републике Хрватске с покушајем увођења двојезичности”.

Aктивисти Штаба су јуче грађанима дијелили различите информативне материјале о ставовима и акцијама организације, а неке од порука са летака су - “Продајем кућу. Упитати у Влади Хрватске”, “Треба ли нам посао или ћирилица?”, “Немам посао, не знам ћирилицу”, преносе хрватски медији.

Подијељени су и бројеви телефона Владе Хрватске и министра управе Aрсена Баука, на које грађани могу упутити питање зашто уводе ћирилицу и зашто Хрвати у Вуковару морају да продају куће и селе се.

Предсједник Штаба Томислав Јосић изјавио је како би у Вуковару поново морао да се проведе попис становништва, али након што се претходно провјере пребивалишта и из листа избришу особе које заиста не живе у овом граду.

Потпредсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац рекао је јуче да се довођењем у питање резултата пописа становништа на подручју Вуковара скреће пажња са чињенице да ни Срби ни Хрвати тренутно немају претпоставку да током читаве године живе у том граду.

- Много већи проблем представља чињеница да са тог подручја, нажалост, одлазе и Срби и Хрвати - изјавио је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана