Вукићевић: ДПС додатно ојачао Андрију Мандића

Танјуг
Вукићевић: ДПС додатно ојачао Андрију Мандића

ПОДГОРИЦА - Политички аналитичар Бошко Вукићевић сматра да би сувише блага била констатација да је ДПС крахом иницијативе о смени предсједника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића доживео још један политички дебакл.

Вукићевић сматра да би се пре могло закључити да та партија, у својим необичним политикама самодеструкције које је одабрало подмлађено руководство, неумитно корача ка маргинализацији и друштвеној безначајности, што је, како каже, за Црну Гору и, дакако, лековит процес демократизације.

„Својом антидемократском иницијативом, која је доживјела потпуни крах, како током скупштинске расправе тако и након гласања – ДПС је додатно ојачао Мандићев институционални и политички положај. Дакле, иако се не доводи у питање легитимитет иницијативе, она је суштински антидемократска јер је њен основни циљ негирање изборне воље грађана који су срушили диктатуру Мила Ђукановића.

Иако су ДПС-овци покушавали да замаскирају то негирање изборне воље некаквом реториком о ЕУ - интеграцијама и дистанцирањем од Русије, црногорска јавност је прозрела стварне намере клептократске партије“, написао је Вукићевић.

Он подсјећа да је повратак црногорске тробојке на место које заслужује да има, у сврху општенародног помирења, као и обнова односа са најближима исказ воље и жеље огромне већине грађана који су оборили аутократију.

„Претачући такву народну вољу у конкретне потезе и понашања, а притом не кршећи било коју законску или уставну одредбу, Мандић је само показао да води рачуна о тој вољи.

Уосталом, таква се воља увијек може проверити и на слободном референдуму. У наведеном смислу иницијатива ДПС -а је антидемократска, а за нашу земљу је од посебне важности да је она доживела овакав голем пораз“, закључио је Вукићевић, пренео је подгорички портал Борба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана