Вујановић поново предсједник Црне Горе

RFE
Вујановић поново предсједник Црне Горе

Подгорица - Предсједнички кандидат ДПС Филип Вујановић је на црногорским предсједничким одржаним у недјељу освојио 161.940 гласова, а независни кандидат Миодраг Лекић 154.290, саопштила је Државна изборна комисија.

У процентима, актуелни шеф државе освојио је 51,2 одсто гласова, док је за независног кандидата Миодрага Лекића гласало 48,8 одсто бирача.
На јуче одржаним предсједничким изборима у Црној Гори гласало је 63,9 одсто уписаних бирача.

Опозиционе странке и дио невладиног сектора тврде да је током избора дошло до изборне манипулације и инсистирају на укључивању међународне заједнице у изборну проблематику.

И Филип Вујановић и Миодраг Лекић у недјељу су прогласили побједе и позвали грађане на стрпљење док Државна изборна комисија не саопшти резултате.

Државна изборна комисија је у понедјељак прикупљао записнике о раду општинских изборних комисија и извјештаје о резултатима, а након чега је објавио привремене резултате. Иако је чињеница да се од најдаље тачке у Црној Гори до Подгорице може стићи за највише два и по сата, изборни материјал није стизао читаву ноћ, а у јавности и на подгоричким улицама су се подигле тензије због проглашења побједе оба кандидата.

На питање зашто се изборна комисија није огласила током вечери било каквим прелиминарним подацима, како би смирила напету ситуацију, секретар комисије Милисав Ћорић каже да је државна изборна комисија била под притиском, али да нису имали релевантне податке.

"Тензије су порасле јер су оба кандидата прогласили побједу. Ту је практично и медијски и други притисак на Државну изборну комисију да она каже нешто за шта нема поуздане информације и нормално је да то нијесмо дозволили. ДИК не може да саопштава нешто за што нема податке, а то је ово да од општинских комисија мора добити званичан документ, а не то што неко јави телефоном. У току је прикупљање записника о раду општинских изборних комисија и извјештаја о резултатима и то је услов да би се објавили привремени резултати. Тај рок за достављање истиче до вечерас и ми ћемо у том року прикупити и саопштити привремене резултате", изјавио је Ћорић.

Професор Ђорђије Блажић сматра да је Државна изборна комисија од самог почетка направила неколико грешака који доводе у питање легалност предсједничких избора, а то су неутврђивање кандидатура и непроглашавање кандидатура. Блажић оцјењује недопустивим што изборна комисија није изнијела барем податак о излазности након гласања.

"Ту су направљене толико крупне правничке грешке да је то просто недопустиво и довело је у питање цијели изборни систем. Ја професионално стојим на становишту да су избори потпуно нелегални захваљујући Државној изборној комисији. Сада имамо једну другу ситуацију гдје имате један орган који који је макар у намању руку због црногорске јавности морао да објави одређене податке након закључења гласања, макар о излазности бирача на бирачким мјестима, што је била досадашња пракса. Дакле, све то практично асоцира на једну чудну ствар – зашто ДИК није урадила посао који је требало да уради и била дужна да га уради због црногорске јавности. Просто је недопустиво да ДИК ћути у односу према црногорској јавности", оцјењује Блажић.

У међувремену опозиционе странке и сам предсједнички кандидат Миодраг Лекић су саопштили да је дошло до изборних злоупотреба током гласања посебно у Рожајама. И Мрежа за афирмацију невладиног сектора је саопштила да су избори одржани уз брутално кршење Закона о бирачком списку, да је великом броју грађана незаконито ускраћено право гласа, јер су брисани из бирачких спискова, да су им и мијењана бирачка мјеста о чему нису обавијештени, те да сумњају да ће и изборна комисија бити злоупотријебљена.

И Миодраг Лекић и МАНС очекују укључивање међународне заједнице како би се, како је речено спријечила изборна крађа. Центар за грађанско образовање је прецизирао да очекује да ОЕБС и представници Европске комисије детаљно прегледају изборни материјал и утврде неупитан резултат.

У међувремену је посматрачка мисија ОЕБС-а и Парламентарне Скупштине Савјета Европе оцијенила је да су предсједнички избори одржани професионално и ефикасно.

Шеф мисије ОЕБС-а у Црној Гори Борис Фрлец коментаришући проглашење побједе оба предсједничка кандидата, рекао је да резултати ДИК-а још нију објављени, те да на званичне резултате треба сачекати.

Посматрачи су казали да не знају ни за какве неправилности које су документоване, а тичу се изборног дана. Они су поновили да нису изборна полиција, већ мисија која је ограничена у свом дјеловању.

Како нам је саопштио секретар државне изборне комисије Милисав Ћорић до овог момента није било нових приговора о нерегуларности изборног процеса.

"Ми немамо информације да је било нешто тако, нас нико није обавијестио да се води неки поступак. До овог тренутка ништа од тога нијесмо добили", навео је Ћорић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана