Вујановић: “Његујемо односе с Ватиканом”

Танјуг
Вујановић: “Његујемо односе с Ватиканом”

Подгорица - Филип Вујановић оцијенио је да су односи Црне Горе и Ватикана блиски,као и да је Темељни уговор добар модел сарадње и са другим вјерским заједницама.

Предсједник Црне Горе примио је новоименованог амбасадора Свете Столице у Црној Гори монсињора Луиђија Пезатеа, коме је пренио задовољство чињеницом да су блиски односи Црне Горе и Свете Столице утемељени на Конкордату који је закључен у јуну 2011. године, саопштено је из кабинета црногорског предсједника.

Он је изразио увјерење да је Конкордат потврда континуитета уговорног односа Црне Горе и Свете Столице из 1886. године, а који је послужио као образац за уговоре Ватикана са православним државама.

Пезата се, како је саопштено, сагласио са оцјеном веома пријатељских односа Црне Горе и Свете Столице и изразио задовољство положајем католичких вјерника у Црној Гори.

Вујановић и државни секретар Ватикана кардинал Тарцизио Бертоне размјенили су у јуну прошле године у Риму ратификационе инструменте Темељног уговора између Црне Горе и Свете столице, чиме је тај документ ступио на снагу.

Тај уговор потписали су у Ватикану 24. јуна 2011. црногорски премијер Игор Лукшић и кардинал Бертоне, а потврђен је у Скупштини Црне Горе.

Темељним уговором између Црне Горе и Ватикана регулише се правни статус Католичке цркве у Црној Гори, што је први случај да једна већинска православна држава потписује такав уговор са Ватиканом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана