Вујановић инаугурисан уз протесте

РТРС
Вујановић инаугурисан уз протесте

Подгорица - Предсједник Црне Горе Филип Вујановић положио је вечерас заклетву на церемонији у Владином дому на Цетињу, чиме је започео нови петогодишњи мандат на челу државе.

Вујановић је, послије полагања заклетве на свечаној сједници парламента, казао да ће овај предсједнички мандат посветити општем добру Црне Горе и превазилажењу подјела у тој држави.

"Безброј пута сам поручивао, апеловао и молио - окренимо се једни другима, јер смо једни другима најближи. Можемо се разликовати у много чему. То је политика. Коначно и демократија. Али, не можемо се разликовати око добра Црне Горе. То добро нас мора удруживати", навео је он. Вујановић је позвао да се разлике у Црној Гори претворе у богатство, у име боље садашњости и још боље будућности. "Тим вриједностима посветићу свој наредни мандат. Поштујући уставни капацитет предсједника државе уз максималну личну посвећеност, као предсједника свих грађана, помоћи ћу општем добру Црне Горе", истакао је црногорски предсједник. Полагање заклетве бојкотовала је ццитава опозиција, као и посланици Социјалдемократске партије , мање ццланице владајуцхе коалиције, која је оспорава уставност кандидатуре Вујановицха. Полагању заклетве, међутим, присуствовао је предсједник црногорског парламента и лидер СДП Ранко Кривокапић. Инаугурацију у Владином дому на Цетињу пратио је и протест групе грађана која је претходно одржала "Марш против мафије", односно мирну протестну шетњу од Подгорице до црногорске престонице. Организатор протестног марша Марко Милачић казао је да протестом желе да поруче Вујановићу да није њихов предсједник.

Учесници протеста су извикивали "Лопови", "Робија вас чека", "Лекићу предсједниче" и звиждуцима пратили улазак званица на свечаност инаугурације.

Полагању заклетве присустуствовали су чланови Владе, на челу са премијером Милом Ђукановићем, и представници дипломатског кора. Вујановић ће остати упамћен по томе што је везао два предсједничка мандата у Црној Гори након што је та држава на референдуму 2006. године стекла независност.

Државна изборна комисија Црне Горе саопштила је да је, према коначним резултатима, Вујановић побиједио на изборима 7. априла, пошто је освојио 51,21 одсто гласова, док је за независног кандидата Миодраг Лекића гласало 48,79 одсто бирача.

Лекићев изборни штаб саопштио је раније да не признаје резултате председничких избора које саопштава ДИК, а опозиција је затражила поништење предсједничких избора одржаних 7. априла и расписивање новог гласања за шефа црногорске државе.

Грађани организовали "Марш против мафије"

Група грађана стигла је на Цетиње након што је на протестни марш од Подгорице до престонице кренула јутрос око 5 часова, изражавајући на тај начин незадовољство резултатима априлских предсједничких избора на којима је, према званичним подацима, побиједио кандидат владајуће Демократске партије социјалиста Филип Вујановић.

Колона је ушла на Цетиње уназад, што како кажу, симболизује то што је власт посљедњих 20 година уназадила Црну Гору. Они се налазе испред Владиног дома гђе ће бити инаугурација Вујановића. Истакнут је транспарент: "Не може се угасити искра слободе, јер на Цетињу нема воде".

Колони се на Белведеру придружила група од 10-15 Цетињана са транспарентом "Добродошли, Цетиње не ради". Они су групу почастили приганицама и медом. Атмосфера на Белведеру је весела, као и током цијелог пута, а окупљени пјевају, играју и прскају се водом. Група Цетињана се ујединила са колоном која је кренула из Подгорице, и заједно су кренули ка пријестоници.

На Белведеру су, између осталих, говорили професор Филип Ковачевић, посланик Демократског фронта Јанко Вучинић, и историчар са Цетиња Бобан Батрићевић.

"Филип Вујановић се брука данас на Цетињу, у народу ће остати запамћен као Филип Нејаки", казао је Вучинић.

Учесници марша су углавном млади људи, без националних и вјерских обиљежја, а колону предводи камионет са озвучењем и са ког се чују рок пјесме са бунтом као темом. Полазна тачка је била близу Универзитета Доња Горица, који учесници "Марша против мафије" називају "ДПС школа за високу корупцију".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана