Вучић: Свједоци смо бројних покушаја релативизације прошлости

Танјуг
Вучић: Свједоци смо бројних покушаја релативизације прошлости

БЕОГРАД - Данас смо свједоци бројих покушаја релативизације догађаја Другог свјетског рата, а то не може да буде политика садашњости ни Европе, ни свијета, а Србије никада неће бити, поручио је данас предсједник Србије Александар Вучић на свечаности поводом почетка извођења мјера заштите на објекту Централне куле Меморијалног центра “Старо сајмиште”.

„Желим да вам кажем велико „извини”. Извините због тога што је ова зграда иза мене у таквом стању и што готово 80 година нисмо водили рачуна о својој прошлости и нисмо бринули ни о својој будућности”, рекао је он обраћајући се преживјелима страдања најтежих злочина и злочина геноцида током Другог свјетског рата.

Вучић је казао да је имао част и срећу да познаје и више пута сретне великог Шимона Переса, који је рекао да „шест милиона наших људи, Јевреја, живи у нашим срцима, ми смо њихове очи које се сећају, који водимо ужасне сцене које су видели, и оне ће остати упамћене онако како су се догодиле”.

„Има много тога што можемо да научимо од јеврејског народа. Нажалост тих шест милиона Јевреја морамо додати милионе очију Срба, Рома, који су убијани на стратистиштима овде”, рекао је он.

Указао је и на генерала Ајзенхауера који је процијенио да будуће генерације неће вјеровати који су се злочини све догодили и зато је наредио филмским екипима које су пратиле ослобађање Аушвица да сниме све одмах, јер ће се, како је казао, на путу историје наћи неко копиле које ће рећи да се то никада није десило.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана