Вучић: Србија жели да чује европско рјешење мигрантске кризе

Агенције
Вучић: Србија жели да чује европско рјешење мигрантске кризе

Београд - Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће се током свјетског економског форума у Давосу срести са готово 40 предсједника влада и шефова држава, те да очекује да чује шта је европско рјешење за мигрантску кризу и шта би Србија требало да ради у вези са тим питањем.

"Верујем да ће ЕУ пронаћи заједнички именитељ. Ми ћемо поручити - ако треба да помогнемо Македонији још више, помоћи ћемо. Тамо већ имамо 20 полицајаца, а ако треба да дамо још 100 или 150, даћемо", рекао је Вучић за ТВ Пинк у Давосу.


Он је навео да очекује да чује од Европе да ли жели да прима економске мигранте из Марока, Алжира и других зеамља.

"Кажите нам и ми ћемо то да урадимо. Само нам кажите да је то европска политика. Само немојте да сви очекују да се нешто деси, да нико не сме никоме у лице ништа да каже и да за све буде крива /њемачки канцелар/ Ангела Меркел. Ја у томе нећу да учествујем, макар био један једини који ће да говори позитивно о Меркеловој", навео је Вучић.

Он је истакао да се показало да Србија може да буде поуздан партнер и по питању мигрантске кризе која постаје опсесивна тема за цијелу Европу.

"Ми чекамо да нам Европа каже шта је њено решење. Ми ћемо на солидаран, коректан и људски начин да третирамо избеглице", каже Вучић.

Он је рекао да је Меркелова радила најбоље што је могла, те, да није било ње, било би питање да ли би на Балкану били сачувани мир и стабилност и шта би се дешавало са мигрантском кризом.

Вучић, који ће учествовати на једном од панела у Давосу, заједно са шведским премијером и њемачким вицеканцеларом, истакао је да је његово присуство на овом форуму велика част за Србију.

"Мислим да сам једини са западног Балкана у Давосу, а многи су покушавали да добију позивнице од лидера. Ја нисам молио, а позван сам. То је велика ствар за Србију. И у источној Еворпи смо једна од ретких земаља која је позвана", рекао је Вучић.

Он је додао да ће имати безброј сусрета са комплетном свјетском економском елитом, од представника компанија "Мекинзи", "Мајкрософт" и "Голденсакс", до веома значајног састанка са шефом Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Сумом Чакрабартијем, као и политичке билатерале.

"Верујем да ћу се срести са бар 40 председника влада и шефова држава и да ћемо научити неке ствари. Имамо о чему да говоримо када је реч о Србији", рекао је Вучић, додавши да очекује да у наредне четири до пет година Србија буде без иједне године рецесије и да биљежи године динамичног раста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана