Вучић: Сагласност са Пленковићем у већини ставова, нарочито око поштовања Дејтона

Срна
Вучић: Сагласност са Пленковићем у већини ставова, нарочито око поштовања Дејтона

КРАЊ - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се са хрватским премијером Андрејом Пленковићем данас, у оквиру Самита ЕУ-Балкан, по питању БиХ могао сагласити у 90 одсто ставова, посебно када је ријеч о поштовању Дејтонског мировног споразума и легалној и легитимној репрезентативности.

- Пажљиво сам саслушао шта је Пленковић данас говорио. Вјерујем да наше билатералне односе можемо да унапређујемо - рекао је Вучић.

Пленковић је новинарима након састанка рекао да је овај самит битан да би се динамизовали преговори о проширењу или долазак у фазу преговора.

"Данас је вођена добра, квалитетна расправа. Заложили смо се за почетак преговора Сјеверне Македоније и Албаније. Што се тиче наше позиције, посебно и БиХ, заложили смо се за реформу изборног законодавства, постизању консензуса свих кључних актера", рекао је Пленковић.

Он је казао да је Хрватска једна од заговорница процеса проширења на сусједне земље и да је интерес да оне буду стабилне, функционалне, да се привредно развијају и да европска перспектива буде "трансформативни генератор" свих позитивних процеса.

Вучић и Пленковић су разговарали и око представљања хрватског језика у српским уџбеницима, око чега се подигла велика прашина у јавности, као и да му је објаснио да се ради о подјели језика коју је установила САНУ.

По тој подјели, словенски језици се дијеле на јужнословенске, западнословенске и источнословенске, рекао је Вучић и објаснио да у тој подјели нема хрватског језика и да се не ради ни о каквој увреди.

"Наравно да ћемо погледати и видети о чему се ради и ако смо направили грешку исправћемо, јер би то био фер однос према Хрватима грађанима Србије и нашем суседима. Као што се надам, да ће бити мање улица Мили Будаку у Хрватској, човеку познатом по изјави да би трећину Срба требало протерати, трећину побити,трећину пустити, јер је то европска вредност", рекао је Вучић и додао да је сигуран да ти проблеми могу заједнички да се решавју.

Он је казао да је са Пленковићем разговарао о више питања, од којих и о несталим особама, да и он и Пленковић имају идеју како да ријеше то питање и истакао да би и мали помак у проналажењу несталих био велики помак, јер би се тако то "цивилизацијско питање", помакло са мртве тачке.

Вучић је казао и да би волио и да Срби у Хрватској имају иста права као Хрвати у Србији, иако се од хрватских власти чује да би желјели да буде обрнуто.

Предсједник Србије је истакао да је данас на састанку са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом добио гаранције да ће Атина наставити да подржава територијални интегритет, али и евроинтеграције Србије.

Предсједник Србије је рекао да је са премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем разговарао на Брду код Крања о неким техничким, а за грађане суштински важним питањима као што је признање диплома и навео да ће разговори са Приштином бити настављени под окриљем ЕУ.

Вучић је подсјетио да је Вашингтонски споразум Приштина прогласила мртвим, а да је Србија спремна да све што је потписала спроведе у дјело, те да ће у односима са Израелом рјешавати тачку споразума у вези са Јерусалимом, односно Тел Авивом.

Он је нагласио да је Самит на Брду код Крања потврдио да је несумњиво да Србија без рјешавања питања са Приштином не може да буде чланица ЕУ.

Вучић је рекао да је током Самита постало јасно које су од европских земаља више за проширење, а ко је од Европљана већи скептик по том питању.

- Суштина Самита јесте западни Балкан. И Чеси и Мађари су са различитим идејама, Грци и неки други су били мало отворенији, неки су били затворенији, али је била већа подршка проширењу него у Софији - навео је предсједник Србије.

Када је ријеч о енормном поскупљењу гаса на свјетском тржишту, Вучић је најавио да ће на сутрашњем састанку са замјеником руског премијера и копредсједником руског дијела Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије Јуријем Борисовим упутити личну поруку за предсједника Русије Владимира Путина да Србија добије што боље услове за куповину гаса.

Помак на самиту према западном Балкану

Предсједник Србије је рекао да је данас да на самиту ЕУ-Западни Балкан у Словенији учињен помак и пружена већа подршка земљама западног Балкана од оне коју је видео у Софији.

Он је на конференцији за новинаре на питање да ли је било земаља које су против проширења на yападни Балкан навео да то не може да каже и да је и Ангела Меркел рекла да је направљен мали помак према западном Балкану.

"И ја то мислим, јер су толико времена људи слушали нас, а ми њих и суштина овог самита данас јесте западни Балкан. И Чеси и Мађари са различитим идејама, једни за Шенген, једни за убрзани пријем Србије, као и Грци, били су много отворенији, али је постојала велика подршка, већа него што сам видео у Софији", истакао је Вучић.

Он је рекао и да је француски предсједник Емануел Макорн имао врло позитиван говор о будућности западног Балкана, имајући у виду све што се збива у Европи, као и да је са њим имао веома добар разговор.

Вучић је пренио и да је са Макроном дуго разговарао и да има позитивне утиске са тог разговора, као и да верује да ће Макрон поново доћи до краја године или почетком идуће у Србију.

Напомиње и да не може да износи детаље, али да је Макрон који је разговарао са њим и Куртијем, како како каже, све одлично разумио.

"Чак мислим и да је у овом разговору са Куртијем на једно моје питање које сам поставио приштинском премијеру Макрон све разумео, тако да зелим да верујем да је будућност западног Балкана заиста у ЕУ, али нико нема право, и о томе сам данас говорио, да нама замера сто желимо да живимо и презивимно, јер је на самиту покренуто велико питање енергетике. И чешки и грчки премијер и други су то покренули. Људи морају од нечега да преживе", истакао је Вучих.

Он је одговарајући на питања новинара рекао да током разговора није било директног условљавања пријема Србије признавањем тзв Косова.

"Не на тај начин, пет земаља није признало, али немам сумње да ће решавање проблема између Београда и Приштине на овај или онај начин бити цондитио сине ква нон за улазак Србије у ЕУ", истакао је Вучић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана