Вучић: Са Макроном сутра 11. пут

Танјуг
Вучић: Са Макроном сутра 11. пут

ПАРИЗ - Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Паризу, гдjе ће се сутра састати са предсjедником Француске Емануелом Макроном, да ће то били њихов 11. сусрет, а да ће кључне теме бити Косово и Метохија, евроинтеграције Србије и билатерални односи двије земље.

“Разговараћемо о много важних ствари, ово је наш 11. сусрет. Маркон је један од најважнијих светских лидера и искрени пријатељ Србије, а његова посета Србији 2019. године била је од историјског значаја за наше односе и од тада наша политичка и економска сарадња имају само узлазни ниво”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Пренио је да ће кључне теме бити - Косово и Метохија, европске интеграције Србије, као и билатерални односи Србије и Француске, међу којима најважнији економски доноси.

Када је ријеч о КиМ, Вучић је истакао да ће Француска предсједавати ЕУ у првој половини 2022. године, а та земља, каже, жели да се до тада постигну одређени резултати.

“Имајући у виду тежину ситуације са којом се суочавамо на целом Балкану, то није нимало лако, али бићу врло искрен и отворен и говорити са Макроном о томе”, најавио је Вучић.

По питању европских интеграција Србије, Вучић је истакао да је важно да се коначно, на основу предлога који је Француска изнијела ЕК, а Србија прихватила, примјени нова методологија.

“Да се отвори више поглавла, кроз тзв. кластере до јуна, па до децембра још два пута толико. Али, ми морамо да урадимо важне ствари у области владавине права и кроз економију да напредујемо”, рекао је Вучић.

Када је ријеч о билатералним односима, Вучић је подсјетио да је трговинска размјена између Србије и Француске 2019. достигла 1,2 милијарде, а била би, каже, данас и већа, умјесто пада од шест одсто у 11 месеци прошле године, због пандемије корона вируса.

Вучић је рекао да су за Србију важни пројекти које реализује са француским компанијама, “Суец” за депонију Винча, аеродром који “Ванси” гради великом брзином, али свакако и изградња метроа.

“Изградња метроа није више само прича, изборна прича, већ стварност која ће се догодити. Уз метро ће Београд добити важне предности, изједначити се са многим вазним европским центрима”, рекао је Вучић.

На питање да ли је реалан рок за његову изградњу 2028. година, Вучић је рекао да ће се покушати да се заврши до краја 2027. или 2028. године.

“Сутра ћемо прецизније и више причати о томе, додатно ћу разговарати са Макроном. Финансирање је решено, 80 милиона кроз трезор Француске банке, остало преко комерцијалних банака. Немамо проблем са јавним дугом”, рекао је Вучић.

Вучић: У четвртак извештај влади и о раду министара

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у четвртак поднети извјештај влади о разговорима које ће водити сутра у Паризу везано за Косово и Метохију, али ће, како је додао, изнијети и незадовољство неозбиљношћу и недовољним радом појединих чланова владе и директора јавних предузећа.

Вучић је, у изјави за ТВ Пинк, казао да имамо векики суфицит у јануару и да није задовољан тиме.

Истако је да не разумије да поједини чланови владе и директори јавног предузећа нису у стању да потроше паре које су тражили прије два мјесеца.

Указао је да тражи да их потроше како бисмо имали економски раст, како би земља брже напредовала потребно је брже градити путеве, болнице,..

“Свима су у глави избори 2022., сви само причају о изборима”, критиковао је он додајући да је његова порука да морамо много да радимо у овој години.

Вучић је указао да је новац шпотребан, између осталог за борбу са пандемијом и указао на случај Португала, гдје, како је рекао немају слободне лежајеве у болницама, и којима сви помажу.

Казао је да сви у свијету морају да се боре с тим проблемом, и да су потребне паре за вакцине, али и већи раст.

Уколико не будемо убрзали радове на инфраструктурним пројектима, као што су канализација, путеви, али и убрзање у енергетском сектору, да пољопривреда ради боље, нећемо моћи да се послије три године похвалимо да смо најбољи.

“Ми сада идемо са највише базе, јер смо имали највећи раст. Морамо да јуримо сада, да радимо много више”, поручио је он.

Вучић је подсјетио да Француска има негативан раст од минус 9,8 одсто, да ће ићи на плус 6 и 8.

„Страшно важно да урадимо посао што пре да се вакцинишемо и вратимо раду”, нагласио је он.

Када је ријеч о помоћи државе рекао је да је држава из свог „ћупа” извадила већ 8,5 милиајрди, и да се сви питају одакле.

Истакао је да је неопходно да се сви ангажују више, да раде и викендом, који, како додаје, не може да буде нерадан.

„Морамо да радимо да идемо напред, и стижемо све друге много брже”поручио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана