Вучић: Речи Томашићеве говоре лоше о Хрватској”

Танјуг
Вучић: Речи Томашићеве говоре лоше о Хрватској”

Загреб - Премијер Србије Александар Вучић оцјенио је да изјава Руже Томашић говори лоше о Хрватској, а да Србија жели да сачува мир и добре односе с комшијама.

 “Неки у региону нас неретко потцењују и вређају али наше ћутање веома добро говори о Србији и показује да смо одговорни и озбиљни људи који се никога не плаше, али желе да се стабилност очува”, рекао је Вучић упитан да прокоментарише изјаве председнице екстремно десне Хрватске конзервативне странке Руже Томашић.

Она је данас поручила да не намјерава да се оправдава за изговорене ријечи “које су истините”.

У писму члановима и симпатизерима странке одбацила је захтјеве да се оправда за недавну изјаву у Вуковару о “чишћењу” Срба из Хрватске и каже да јој је “пуна капа” појединих хрватских Срба “који су рођени у Хрватској, а до Хрватске им уопште није стало”.

“Нека они моле бога да ми не почистимо своје двориште, јер ако ми почнемо чистити своје двориште, имаће они (Србија) још јако пуно Срба из Хрватске. Они држе ову државу за благајну и самопослугу, а ништа јој не дају”, рекла је Томашићева у понедељак у Вуковару.

Она је тако реаговала на изјаву српског министра рада Александра Вулина, који је Хрватској поручио да Србији не дијели лекције, него да погледа у властито двориште и процесуира ратне злочине, јавила је агенција Хина.

Томашићева у писму својим партијским друговима поручује да су приче о порасту етничке и политичке нетолеранције у Хрватској бесмислене, а да се њима искључиво служе они који губе позицију “монополиста на српство” у Хрватској.

“Представљају се као заговорници помирења, али када сте их чули да осуђују неки чин који су екстремни припадници српске мањине у Хрватској направили?”, наводи она.

Прозвала је и српски државни врх, дипломате и лобисте који, по њеном мишљењу, упорно негирају српске злочине, док у исто вријеме “кукају свијету да су недужни Срби протјерани са својих огњишта”. Оптужила је и хрватску владу да ћути, јер жели коректне односе са Србијом.

Изјаве Томашићеве о “чишћењу” Срба осудила је Истарска демократска странка, као непримерене, неприхватљиве и недопустиве иступе јавног говора мржње, као и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, који је изјаву назвао “фашистичком”.

Предсједник ИДС Борис Милетић навео је у саопштењу да су “изјава и ратнохушкачка реторика Руже Томашић неприхватљиви и потпуно непримјерени у сваком цивилизованом друштву”.

“Оне се косе са свим начелима модерног друштва и никако не смију бити прихваћене као легитиман политички став”, навео је Милетић и изразио увјерење да грађанке и грађани Хрватске у потпуности одбацују њене изјаве.

Црнадак је такође најоштрије осудио изјаву предсједнице Хрватске конзервативне странке и чланице Европског парламента Руже Томашић у којој пријети и вријеђа Србе као народ, стоји у саопштењу из његовог министарства.

“Данас, када се у Европи гради заједнички фронт за борбу против свих облика радикализма и када сви тежимо ка сарадњи и толеранцији, ставови Томашић су не само шовинистички и увредљиви, него наносе огромну штету европској идеји и процесу помирења у региону”, поручио је министар.

Како је истакао, посебно је опасно то што је Томашићева посланица у Европском парламенту, а овакви коментари подстичу евроскептике и противнике позитивних процеса.

Изразио је увјерење да ће званичне политике земаља западног Балкана, земље из које долази Томашићева, те земаља Европске уније бити снажније од мрачне и превазиђене политике посланице Томашић.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта, који је и посланик СНС-а, затражио је јуче да Европски парламент покрене иницијативу за доношење резолуције којом би било осуђено непримерено понашање Томашићеве.

Линта је рекао да је њена изјава скандалозна, те да је она само једна у низу изјава којима Томашићева позива на насиље, линч и говор мржње према преосталим Србима у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана