Вучић, Рама и Заев позивају на придруживање и подршку “Отвореном Балкану”

Срна
Вучић, Рама и Заев позивају на придруживање и подршку “Отвореном Балкану”

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић, те премијери Албаније Еди Рама и Сјеверне Македоније Зоран Заев позвали су друге земље у региону да се придруже иницијативи “Отворени Балкан”, а ЕУ да у потпуности подржи ту иницијативу.

“Вријеме је да се све нације и народи у региону уједине за бољу заједничку будућност”, навели су Вучић, Рама и Заев у отвореном писму пред састанак “Отвореног Балкана” у Тирани почетком идуће седмице.

Вучић, Рама, Зајев поручили су да је вријеме да се све нације и народи региона удруже за бољу заједничку будућност, за будућност која нуди стабилност, мир и виши животни стандард за све, будућност која превазилази спорове прошлости и даје младима наду.

Иако иницијатива “Отворени Балкан” до сада обухвата само Србију, Албанију и Сјеверну Македонију, Рама, Вучић и Заев истичу у писму, које су пренијели медији у Тирани, да је иницијатива била и биће отворена и за све друге земље западног Балкана.

Напомињу да је регион често оптуживан да је “буре барута” Европе, али да они, као одговорни лидери, не могу дозволити да се овај регион врати у ноћне море прошлости, док ЕУ није у стању да учини више за проширење у овој фази.

“Имамо своје поделе, не слажемо се око неких политичких питања, али се сви слажемо да су економија и четири основне слободе ЕУ најбољи начин да нашем региону дамо наду у трајни мир. жОтворени Балканж није утешна награда уместо чланства у ЕУ, већ велики корак ка томе”, пише у отвореном писму.

Вучић, Рама, Зајев су још једном позвали све своје комшије да се окупе да својим грађанима понуде погодности које се нуде грађанима земља које су се придружиле тој иницијативи.

“Кроз слободу кретања људи, робе, капитала и услуга, наша сарадња може да подстакне трговину и економски раст како би живот био лакши за сваког од нас”, поручили су они у отвореном писму.

Рама, Вучић и Заев подсјетили су да су неки европски лидери и америчка администрација већ изразили своју подршку и да им на томе захваљују, а указали су и да се сада мора уједнии цијела ЕУ и у потпуности подржати “Отворени Балкан”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана