Вучић, Рама и Заев о стратешком плану за 2022.

Срна
Вучић, Рама и Заев о стратешком плану за 2022.

ТИРАНА - Предсједник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Сјеверне Македоније Еди Рама и Зоран Заев састали су се вечерас у оквиру иницијативе “Отворени Балкан” како би разговарали о плановима за наредни период.

”Важни разговори како даље да напредујемо, да се увезујемо, да брже и јаче сарађујемо”, написао је Вучић на “Инстаграму”.

Он је истакао да “Отворени Балкан” сматрају изузетном иницијативом.

“Иницијатива је направљена због људи који живе у сваком од наших градова, у сваком од наших села”, навео је Вучић.

На почетку сусрета тројице политичара Рама приређује свечану вечеру за двојицу саговорника, која је увертира за званичне састанке послије којих би требало да буде потписано шест споразума.

Циљ је да у идућој години почну да функционишу заједничке радне дозволе за све три државе, а да 2023. практично границе буду укинуте, преноси РТС.

Осим Вучића, Раме и Заева, сутрашњим састанцима присуствоваће министри и привредници три земље, а као посматрачи ту ће, између осталих, бити представник Атлантског савјета и директор Фонда за отворено друштво Алекс Сорос. Посредством видео-везе на састанак ће се укључити комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи.

Уочи доласка предсједника Србије Александра Вучића у Албанију присталице некадашњег премијера и предсједника Саљија Берише на два часа су блокирале једну од централних улица у Тирани како би исказали противљење Вучићевој посјети, али и иницијативи “Отворени Балкан”.

Протести су и унутарстраначког карактера, будући да Бериша предводи фракцију Демократске странке, која се противи сарадњи у оквиру регионалне иницијативе, за разлику од предсједника партије ЛЈуљзима Баше, који је подржава.

Протест, који је био организован, испред Владе Албаније окончан је вечерас. Учесници протеста запалили су заставу Србије истакнуту у знак добродошлице на улици која води до Владе, праћени бурним одобравањем окупљених, а један младић је пао са бандере покушавајући да обори заставу.

Иако у “Отвореном Балкану” учествују само Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, позив да се прикључе иницијативи упућен је и Црној Гори, БиХ, као и привременим властима у Приштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана