Вучић отворио Балкански ток

Г.С.
Вучић отворио Балкански ток

Предсједник Србије Александар Вучић отворио је рано јутрос нови гасовод који кроз Србију пролази од бугарске до мађарске границе.

- Ово је за нас велика и важна ствар. Досад смо гријешили што смо скупо наплаћивали прикључке па су људи користили чврста горива умјесто гаса који је чистији - рекао је том приликом Вучић и додао та ћемо то промијенити и да гас секундарном мрежом треба да стигне до многих мјеста широм Србије.

- Ово је важан дан за Србију, нека гас крене и да будемо још успјешнији. Живјела Србија и живјело пријатељство Русије и Србије - рекао је Вучић.

Вучић је у Госпођинцима казао да се са тог мјеста разводи гас кроз систем примарног и секундарног гасовода. Вучић је подсјетио да је за допремање гаса преко Украјине и Мађарске у Србију наплаћивано додатних 30 долара, плус 18 долара за развоз по територији Србије.

- Малоприје је гас потекао и кренуо на територију Републике Србије. Гас набављамо по цијени до 155 долара за кубни метар. Трошкови транспорта су нам далеко нижи сада него прије, било је 48 долара а сада на то трошимо између 12 и 14 долара укупно. Имајући у виду високу цијену изградње гасовода, важно је и то што то што ћемо од транспорта моћи да отплаћујемо кредите за изградњу - казао је предсједник Србије.

 

- Најважније је што ћемо сада моћи да привучемо инвеститоре тиме што има гаса за фабрике, ово нам гарантује извјеснију и сигурнију будућност - истакао је.

Предсједник Србије најавио је јутрос да ће врло брзо, већ за 10 или 15 дана, бити изнијети приједлози за значајно снижење цијене прикључка на гас за домаћинства у Србији.

- Сљедеће недјеље ћемо се састати с представницима владе и Србијагаса да пронађемо начин да прикључак на гас кошта доста мање - најавио је Вучић.

Вучић је честитао извођачима на успјешно обављеном послу и пожелио срећну Нову годину.

Харченко: Обезбјеђена енергетска стабилност Србије

Изградњом и пуштањем у рад Балканског тока, дијела гасовода Турски ток, од бугарске до мађарске границе, потпуно је обезбијеђена енергетска стабилност и безбједност Србије, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Харченко је, рано јутрос, присуствовао пуштању гасовода у рад.

- Завршен је најважнији дио једног од глобалних пројеката наше заједничке сарадње. Овај гасовод обезбиједиће стабилност и самој Србији даље могућност за даљи развој унутрашње инфраструткуре и потпуно ће бити обезбијеђена енергетска стабилност и безбједност и стабилне испоруке енергената - рекао је Харченко.

Он је додао да се изградња гасне инфраструктуре потпуно уклапа у смјернице привредног развоја, које је уочи Нове године изнио председник Србије.

- Овај гасовод обезбиједиће и енергетску сигурност и ширег региона, централне Европе - указао је Харченко.

Бајатовић: Гас из овог гасовода треба Европи

Директор Србија Гаса Душан Бајатовић рекао је да је уграђена најсавременија опрема.

- Немамо никакву дилему да ће капацитети бити коришћени 100 одсто - рекао је Бајатовић.

Иначе, дужина магистралног гасовода у Србији је 403 километра од бугарске до мађарске границе, односно од Зајечара до Хоргоша.

Гасовод Турски ток је пројекат руског Гаспрома и турског Боташа који би требало да обезбиједи стабилно снабдијевање гасом Турске, јужне и југоисточне Европе. Гасовод је дуг 930 километара са капацитетом од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Први крак пролази кроз Турску, док други крак иде ка и Бугарској, Србији и Мађарској. Србија и Бугарска тај дио гасовода називају Балкански ток. Капацитет сваког крака је 15,75 милијарди кубних метара гаса. Ова количина енергије довољна је да задовољи потребе 15 милиона средњих домаћинстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана