Вучић: Не знам о чему бих у овом тренутку причао са Хрватском

Срна
Вучић: Не знам о чему бих у овом тренутку причао са Хрватском

Београд - Предсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је Србија увијек отворена за сарадњу и разговоре са Хрватском, али да у овом тренутку не зна о чему би разговарали.

"Увек желим да разговарам са Хрватима и са свим другима, али у овом тренутку само не знам о чему да разговарамо. Само ми је то проблем. Увек сам спреман, ако ми пошаљу некакву агенду о којој бих могао да се изјасним, да Влада Србије расправља, или да о било чему причамо, волео бих да то видим", рекао је Вучић новинарима у Скупштини Србије.


Он је подсјетио на све шта је Србија урадила по питању статуса хрватске мањине у Србији, по питању листа "Хрватска рјеч", асфалтирања улице у Таванкуту /гдје живи хрватска мањина/, хрватских уџбеника, музичког одјељења у Сонти, код Апатина.

"Оно шти су ми рекли, ја сам то напраиво и као што видите никога у Србији ништа није болело због тога. Ми смо поносни да урадимо за наше грађане хрватске националности све што можемо", истакао је Вучић.

Он је додао да, међутим, на његово питање Хрватској шта је урадила за Србе у тој земљи као одговор добије да нису пожељне чоколадице из Србије, да је постављен споменик у Јасеновцу са усташким поздравом.

"Који други одговор да добијем у овом тренутку? Али, опет, кажем наша врата су отворена и ако постоји нека тема око које можемо да разговарамо, супер, ајде да разговарамо", навео је Вучић.

Вучић је рекао да су Хрвати били шокирани када је отишао у Загреб и када је на питања хрватских новинара о несталим хрватским држављанима рекао да има много више несталих Срба него Хрвата.

"Када сам отишао на инаугурацију Колинде Грабар Китаровић, напали су ме са свих стана за нестале особе. Али више је несталих Срба, него Хрвата. Ја сам схватио да сам први човек који је то тамо рекао некоме у лице. Они су све време говорили о хрватским држављанима и држљављанима Србије, а нису говорили о Србима Крајишницима који су се борили против хрватске војске", каже Вучић.

Он је навео да је највећи број несталих у ствари Срба Крајишника, односно, за 20 одсто је већи број несталих Срба него Хрвата, али да се то се никада није чуло у Хрватској.

"Они /Хрвати/ виде да су и наше одбрамбене могућености све снажније и разумем и ту врсту беса против Вучића и хистерију која постоји у делу њихових медија, али ми је драго да ту хистерију нисам могао да видим код најодговорнијих политичара у Србији", навео је Вучић.

Он је рекао да је најнепопуларнији у Хрватској, али да је поносан што штити интересе свог народа и државе, те поручио да ће то да ради увијек и у будућности.

Вучић је напоменуо да ниједну увреду није изрекао на рачун Хрватске и да у Србији нема ни забрана чоколадица, нити прављења проблема антифашистима.

"Разумем да то није ни лепо, ни лако за Хрвате, што ће Србија да има већи привредни раст, мањи јавни дуг. Србија по први пут има већи суфицит у спољној трговини са Хрватском", истакао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана