Вучић: Најмање две или три чланице ЕУ се не радују “Отвореном Балкану”

Срна
Вучић: Најмање две или три чланице ЕУ се не радују “Отвореном Балкану”

БЛЕД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да нема јавног противљења институција ЕУ иницијативи “Отворени Балкан”, али да зна најмање двије или три земље чланице ЕУ које се не радују том пројекту.

Вучић је по завршетку састанка са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом и учешћа на Бледском стратешком форуму, одговарајући на питање новинара да ли ЕУ има нешто против повезивања земаља западног Балкана, рекао да не види десет земаља из ЕУ које подржавају ту иницијативу.

“Знам бар две или три земље које се не радују јер су раније лакше управљале процесима него сада када смо узели све у своје руке”, рекао је Вучић.

Предсједник Србије није желио да наведе које земље су против иницијативе, истичући да му је важно да “Отворени Балкан” подржавају САД и Француска.

Одговарајући на питање да ли би противљење “Отвореном Балкану” могло да се негативно одрази на иницијативу пријема Србије у Шенген, Вучић је рекао да није сигуран да постоји већинско расположење за ту идеју, коју је изнио премијер Чешке Андреј Бабиш.

Вучић је навео да је са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом данас разговарао о политичкој ситуацији на југоистоку Европе, о БиХ, као и о напорима Србије на њеном европском путу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана