Вучић: Кустурица ће имати врло убједљив одговор за критичаре споменика Стефану Немањи

Срна
Вучић: Кустурица ће имати врло убједљив одговор за критичаре споменика Стефану Немањи

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је сигуран да ће прослављени српски режисер Емир Кустурица, који је био члан жирија за избор споменика Стефану Немањи на Савском тргу у Београду, имати веома убједљив одговор за оне који тај споменик критикују и имају одређене захтјеве у вези са тим.

- Сигуран сам да ће господин Кустурица одговорити на то што неки траже и да ће одговор, будући да је он био у тој комисији, бити врло убедљив - рекао је Вучић новинарима на Батајници.

Он је нагласио да је интересантно да они који су увели ријалити "Велики брат" у Србију у споменику Стефану Немањи виде кич и шунд.

- Подижемо споменик родоначелнику српске државе. Не могу они који су "Великим братом" уништавали свест и духовност народа да наметну "Великог брата" уместо Стефана Немање - рекао је Вучић и истакао да је споменик Стефану Немањи радио један од највећих живих руских умјетника - чувени руски скулптор Александар Рукавишњиков.

Он је додао да је то противљење свему новом и бољем и поновио да нико ко критикује споменике српским великанима нема одговор на његово питање зашто 75 година нисмо направили филм о Јасеновцу.

- Нема га, јер наше лажне елите никад нису хтеле да се замерају некоме. Сада ће се први пут појавити филм о Јасеновцу. Ја нећу да се стидим жртава, нити Немањића - поручио је Вучић.

На Савском тргу у Београду, чија је реконструкција у току, 15. августа је почело постављање првих дијелова, односно постамента споменика родоначелнику најзначајније српске средовјековне династије Стефану Немањи.

Споменик је направљен у бронзи, висок је 24 метра и тежак 68 тона. У постамент, који представља византијски штит, моћи ће да уђе педесетак људи, а ту ће моћи да виде угравиране сцене из Немањиног живота и српске историје.

На изради споменика радило је 120 људи годину и по дана. /крај/сас/вј

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана