Вучић и Радев открили споменик Ћирилу и Методију у Димитровграду

Срна
Вучић и Радев открили споменик Ћирилу и Методију у Димитровграду

ДИМИТРОВГРАД - Предсједници Србије Александар Вучић и Бугарске Румен Радев данас су у Димитровграду открили споменик словенским просвјетитељима Ћирилу и Методију, те оцијенили да је он симбол блискости и знак за будућност.

Споменик, чији темељ су два предсједника поставила прије три године, откривен је у дворишту реконструисане зграде Гимназије Свети Ћирило и Методије, уз интонирање химни двије земље и у присуству становника Димитровграда.

Вучић је рекао да ово није час историје, него будућности, и да је споменик потписан и на српском и бугарском језику, те да је важно да се гледа у будућност и гради будућност, која је заједничка.

- Имамо исту веру, имали смо много проблема у прошлости да бисмо себи могли да дозволимо да имамо било какав проблем у будућности - нагласио је Вучић.

Он је замолио све, посебно оне који живе у Димитровграду да воде рачуна једни о другима без обзира на то које су националности.

-Ми хоћемо да сви Бугари који живе у нашој земљи имају право на свој језик, своје уџбенике, да воле своју земљу и да имају све што бисмо пожелели и српском народу ван Србије - истакао је Вучић.

Предсједник Бугарске рекао је да овај споменик представља симбол блискости и важан духовни знак за будућност.

-Прије три године сам са драгим колегом и пријатељем Вучићем заједно поставио темељац и данас имамо леп споменик који је симбол духовне блискости између два народа - рекао је Радев.

Два предсједника су потом посјетила зграду реконструисане Гимназије Свети Ћирило и Методије, гдје су присуствовали пригодном умјетничком програму.

Претходно су се Вучић и Радев састали насамо, те разговарали и са припадницима бугарске мањине у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана