Вртић у Сплиту назван по партизанки Палмини, Домовински покрет бурно реаговао

Танјуг
Foto: Фејсбук

СПЛИТ - Радикално десни Домовински покрет саопштио је да је констерниран (запрепаштен) након одлуке градских власти у Сплиту да је један вртић на Маријану буде преименован из "Тамарин" у "Палмина", у част партизанке Палмине Пипловић.

Палмина Паповић је, пише портал Далмација данас, током Другог свјетскг рата била партизанска веза у Сплиту и спајала је Нијемце који су жељели да дезертирају са партизанима. Нијемци су је ухватили 7. октобра 1944. и три дана мучили. Чупали су јој нокте и тукли, да би је на крају обесили на електрични стуб на сплитском Мајдану.

Ту је висила данима, а истог дана на истом мјесту објешени су и њемачки берберин Фриз и Никола Заворео, који су подстицали Нијемце да се придруже партизанима. 

Послије Другог свјетског рата ланац дјечјих вртића носио је име по Палмини, али се то промијенило 1990-их. 

Плоча са новим називом вртића на Маријану откривена је у кругу породице и пријатеља партизанке Палмине, као и локалних политичара. Присуствовао је сплитски градоначелник Ивица Пуљак, његов замјеник Бојан Ивошевић и независни одборник Дамир Барбир, који је и иницирао преименовање вртића.

"Драго ми је да је реализована идеја и да смо одали почаст жртви Палмине Пипловић, да смо испунили жељу породице и великог дијела грађана Сплита", рекао је Пуљак и захвалио Барбиру.

Међутим, из Домовинског покрета Сплитско-далматинске жупаније поручили су да је "Пуљак насрнуо на вртиће у стилу својих узора из Сјеверне Кореје" и да, како су навели, Пуљак "има капут за сва времена".

Из Домовинског покрета су упитали да ли је нормално да се предшколске установе данас називају по борцима из Другог свјетског рата.

"Каква је то порука друштву и камо нас то води, претварамо ли сплитско друштво у друштво по узору на Сјеверну Кореју? Гдје су данас сви либерали, антимилитаристи и слободоумни мислиоци када се треба супротставити очитом насртају на предшколске установе", питају  из ДП-а. 

Замислите, кажу, да неком градоначелнику падне на памет да дечји вртић назове по палом витезу из Домовинског рата.

"Медији би камповали испред уреда градоначелника, правобраниоци за дјецу би писали Савјету Европе, а прича о милитаризацији друштва и скретању удесно не би силазила с насловница", навели су из ДП-а и додали да очекују да се и неки вртићи попут Пчелица или Врапчић преименују у Бошко Буха.

"Стављајте другови (плоче), стајаће тамо још пар мјесеци", поручили су из Домовинског покрета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана