Вријеме да ЕУ чвршће пригрли западни Балкан

Танјуг
Вријеме да ЕУ чвршће пригрли западни Балкан

Дубровник - Европски комесар за проширење Штефан Филе подржао је даље проширење Европске уније и поручио да је вријеме да Унија чвршће пригрли западни Балкан.

- Процес проширења је најуспјешнији трансформацијски механизам - казао је Филе на панелу "ЕУ интеграција западног Балкана: сличности и разлике" на деветом "Кроација форуму 2014" у Дубровнику.

Додао је да процес проширења није ауто-пилот, већ се њиме мора управљати, а истакао је и важност јачања вјеродостојности земаља кандидата. Филе је признао да се у Унији гласно говори о замору процеса проширења, а један од разлога је и тај што се ЕУ дуго суочава с финансијском и економском кризом.

- Треба све учинити да би се на то питање гледало као на дио рјешења, а не дио проблема - казао је Филе.

Словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак рекао је да је процес проширења дубоко политички процес који неће бити довршен без укључења западног Балкана.

- Ријеч је о вољи за усвајање реформи, изградњи модерног друштва. ЕУ је атрактивна и релевантна. Чланство вам даје мјесто за столом, а не на јеловнику - појаснио је Лајчак.

Тема овогодишњег "Кроација форума" је "Европска интеграција западног Балкана: стање ствари". На Форуму учествује више од 15 министара спољних послова чланица ЕУ, земаља западног Балкана, чланица Источног партнерства, као и представници САД, Русије, Кине, Јапана и Новог Зеланда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана