Врховни суд Хрватске смањио казне тројици “Пума” за ратни злочин

Хина
Врховни суд Хрватске смањио казне тројици “Пума” за ратни злочин

Загреб - Врховни суд Републике Хрватске умањио је казне тројици од петорице бивших припадника 7. гардијске бригаде “Пуме”, који су у октобру 2011. неправоснажно осуђени за стријељање српских ратних заробљеника 1995. у акцији “Маестрал 2”, у БиХ, преноси Хина.

Одлуком Врховног суда, која је у јулу стигла на загребачки Жупанијски суд, казна је са шест на четири и по године затвора умањена Тихомиру Шаворићу и Ненаду Јуринцу, а с пет на четири и по године Антуну Новачићу.

Потврђене су двогодишње казне Роберту Прецехтјеру и Роберту Беваку, осуђенима за помагање у злочину јер су заробљене војнике возили на стратиште, а Врховни суд непромијењене је оставио и ослобађајуће пресуде Емилу Чрнчецу и Горану Гаћи.

Првостепени суд их је ослободио јер током суђења није изведен ниједан доказ који би их теретио за ратни злочин против заробљеника, то јест за стријељање шесторице заробљеника.

Тужилаштво је током поступка тврдило да је ратни злочин почињен по наредби тадашњег команданта бригаде Ивана Корадеа, који је у априлу 2008. починио самоубиство након што је неколико дана раније убио четворо људи, а у акцији хапшења још једног полицајца.

У егзекуцији у Млиништима и Халапићима, у близини Гламоча, у акцији “Маестрал”, хицима из аутоматских пушака, по тврдњама тужилаштва, убијени су заробљени војници Републике Српске Радослав Лакић, Перо Видовић, Петар Јотановић, Драгослав Мутић, Борислав Вукић и један непознати мушкарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана