Возачи аутобуса који су ишли из БиХ за Аустрију кажњени са 45.000 КМ

ГС
Foto: nezavisne.com

Приликом обављања редовног рада полицијски службеници Мобилне јединице саобраћајне полиције Хрватске јуче су око 14:30 на ауто-путу А3 код наплатних станица Иванић-Град зауставили и контролисали два аутобуса истог превозника, у власништву 43-годишњака из Аустрије, која су саобраћала на релацији између БиХ и Аустрије, саопштила је данас полиција.

Аутобусима су управљали наведени власник, 43-годишњак из Аустрије, 67-годишњак такође из Аустрије и 43-годишњак из БиХ, а надзором возила и возача је утврђено да су починили више тежих прекршаја из Закона о радним временима, обвезним одморима мобилних радника и уређаја за биљежење у друмском саобраћају те из Закона о превозу у друмском саобраћају.

О наведеном су обавијештени службеници Министарства мора, саобраћаја и инфраструктуре те Службе за мобилне инспекцијске надзоре. Њиховим доласком је у заједничкој сарадњи обављен даљњи надзор у којем је утврђено да је 43-годишњак из Аустрије, уједно и власник превозничке компаније починио укупно 10 прекршаја из Закона о радним временима, обвезним одморима мобилних радника и уређаја за биљежење у друмском саобраћају.

Установљено је и да су 67-годишњак из Аустрије и 43-годишњак из БиХ починили три прекршаја из Закона о радним временима, обвезним одморима мобилних радника и уређаја за биљежење у друмском саобраћају, те да је превозник починио два прекршаја из Закона о превозу у друмском саобраћају, преносе Независне.

Починили чак 15 прекршаја

Конкретно се ради о превозу без кориштења дигиталних картица, прекорачењу максималног дневног времена вожње, недовољној дневној станци односно дневном и седмичном одмору, прекораченом двонедјељном времену вожње, непосједовању потребних дозвола за линијски превоз путника у међународном саобраћају те непосједовању стручне оспособљености за превоз путника тј. непосједовања кода 95.

За наведених 15 прекршаја су им издати прекршајни налози у којима је изречена свеукупна казна од 171.000 куна (44.560 КМ) и 1.400 куна (364 КМ) трошкова доношења прекршајних налога. Темељем чланка 152. ставак 3. Прекршајног закона починиоци су одмах платили двије трећине изречене новчане казне.

Осим прекршајних санкција, предузете су управне мјере, тј. возачу који није стручно оспособљен издата је забрана обављања јавног превоза путника до стицања потребне стручне оспособљености.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана