Војска Словеније успјела да се пробије до мјеста Чрна

ГС
Војска Словеније успјела да се пробије до мјеста Чрна

ЉУБЉАНА - Мјесто Чрна на Корошкем од јуче је било одсјечено од свијета, без струје и сигнала за мобилни телефон. Тек данас у раним подневним часовима војска се успјела пробити до тамо.

- Тренутно је поново блокиран приступ мјесту због активирања новог клизишта. Јуче је хеликоптер помогао у евакуацији 10 најугроженијих становника, данас достављају основне животне намирнице у складу с потребама - објавила је војска Словеније.

 

V kratkem časovnem oknu se je @Slovenskavojska s pomočjo gradbene mehanizacije in predanosti vseh služb na terenu uspelo prebiti v Črno na Koroškem, kamor je sanitetna ekipa SV dostavila sanitetni material in zdravila ter opravila izvidovanje območja. 1/2 pic.twitter.com/Dr1Aqd6STy

— Slovenska vojska (@Slovenskavojska) August 5, 2023

 

У Словенији се временске прилике смирују, а највише проблема очекује се на ушћу Крке у Саву.

Метеоролог Бране Грегорчич истакао је да су се смањиле падавине.

Хидролог Јанез Полајнар истовремено је упозорио да се ситуација у доњем току Саве погоршава, на ушћу Крке и да ће тако бити и у недјељу, објавила је Радио-телевизија Словеније.

Грегорчич је, на конференцији за новинаре, навео да се у петак током дана за 12 сати очекивало од 30 до 90 литара падавина по метру квадратном, синоћ од 20 до 50 литара за 12 сати, а да се данас очекује од пет до 30 литара, преноси Танјуг.

Метеоролог је рекао да ће током ноћи на истоку Словеније и даље повремено падати киша, али да ће бити мање падавина, од пет до 15 литара по метру квадратном.

-Метеоролошко упозорење снижено је с црвеног на жуто, а сутра поподне са запада стиже нови хладни фронт који неће донијети обилне падавине, али ће током његовог проласка бити могуће невријеме, посебно у Приморској - истакао је Грегорчич.

Према његовим ријечима, временске прилике ће се потпуно смирити у понедјељак увече.

-Велики број ријека се излио у већем дијелу земље - рекао је Полајнар, али је истакао да се ситуација не погоршава тако драстично као у петак.

Полајнар је рекао да су падавине током ноћи довеле до благог пораста нивоа ријека у централној, западној и сјеверној Словенији.

Поплављена подручја ће се и даље смањивати, осим доњег тока Саве, Драве, Муре, истакао је хидролог.

Према ријечима команданта цивилне заштите Сречка Шестана, укупан број евакуисаних за цијелу земљу још није познат, али их је било неколико хиљада.

Према Шестановим ријечима, биће потребно извршити и безбједносни преглед свих мостова који су поплављени.

Полиција је на терену са хеликоптерима и активирала је три хеликоптерска спасилачка тима.

Најмање троје људи је настрадало од посљедица невремена и катастрофалних поплава који су захватили Словенију, а више људи је евакуисано из поплављених подручја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана