Војни комплекс на Превлаци биће спреман за избјеглице

Срна
Војни комплекс на Превлаци биће спреман за избјеглице

Подгорица - Власти Дубровачко-неретванске жупаније почеће да уређују бивши војни комплекс на Превлаци да би спремно дочекали евентуални талас избјеглица, пише дубровачки недјељник "Ду лист".

Ријеч је о уређењу бивших војних хангара и барака за смјештај војске на Превлаци за евентуални прихват избјеглица.

Град Дубровник и Дубровачко-неретванска жупанија с мјеродавним институцијама започеће с уређењем бившег војног комплекса самоиницијативно да их могући талас избјеглица не би ухватио неспремне. С обзиром на то да је ријеч о подручју у близини границе, те изван насељених мјеста, Превлака је логичан избор, пише лист.

"Ду лист" наводи да је врло могуће да ће се, поготово с доласком зиме, активирати такозвана јадранска рута, којом би избјеглице у Хрватску почеле стизати морем, дакле на југ Хрватске. На то је упозорио и политиколог са Института за миграције и народности Анђелко Милардовић.

Начелник општине Конавле Лука Корда рекао је за подгоричке "Вијести" да је Државна управа за заштиту и спасавање затражила чишћење простора који је користила ЈНА на Превлаци, без објашњена за што је то потребно.

Он је појаснио да је инфраструктура - вода и струја - већ дошла до Превлаке и да је само треба прикључити. "Не вјерујем да ће сиријске избјеглице користити коридор ка мору и доћи на Превлаку", рекао је Корда, додавши да таква одлука неће бити у надлежности локалне власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана