Вођа барског клана Веселин Бујић изашао из затвора

Вијести.ме
Вођа барског клана Веселин Бујић изашао из затвора

Подгорица - Баранин Веселин Бујић, наводни вођа једног од шест барских криминалних кланова, јуче је напустио спушки затвор, након што му је стигло правоснажно рјешење о амнестији, преносе “Вијести.ме”.

Према подацима Врховног државног тужилаштва, Бујић је био оптужен за два убиства у покушају, подстрекивање на убиство у покушају и тешко убиство у покушају, за које је правоснажно осуђен на двије године и шест мјесеци.

За убиство у покушају из 1995. године, након седамнаестогодишњег судског поступка, крајем фебруара осуђен је на годину и три мјесеца затвора.

За исто кривично дјело из 2002. тужилац је одустао од кривичног гоњења због недостатка доказа.

Бујић је годинама био актер бројних ватрених обрачуна, али након његовог одласка у затвор због рањавања суграђанина Горана Анђелића званог Маказа, примат у пословима, али и “кабадахијском” понашању преузели су његови синови Шћепан и Огњен.

Шћепану се суди због убиства браће Љубомира и Дејана Гојачанина, почињеног у фебруару у Бару, а Огњеново име често се помињало у ступцима црне хронике.

Најстарији Бујић деценијама се помиње као вођа јаког барског клана, чија је специјалност, како пише у полицијским биљежницама, рекетирање и зеленашење.

Осим њега, Казнено поправни дом јуче је напустило још седам осуђеника, међу којима и Никшићанин Неђо Аничић, који је издржавао вишегодишњу казну због убиства. Аничићу је, прије ове амнестије, “скинуто” 15 одсто казне 2000. године и 25 одсто 2006. године.

ЗИКС је до сада напустило нешто мање од сто осуђеника за које је стигло правоснажно рјешење о примјени амнестије.

Подгоричанин Жељко Булатовић, осуђен за убиство Самира Усенагића и рањавање Дамира Мандића, још није добио правоснажно рјешење о примјени амнестије.

Законом о амнестији, осуђеницима су казне смањене за 25 одсто.

Из тог акта изузети су правоснажно осуђени за тешко убиство, наркодилери, чланови организованих криминалних група, а требало је да буду изузети и већ амнестирани.

Закон је изгласан на предлог посланика СНП-а Александра Дамјановића, а већина посланика била је против Владиних амандмана - да се амнестирају починиоци најтежих кривичних дјела.

Владине амандмане подржали су једино посланици ДПС-а.

Затвореници су данима прије усвајања Закона штрајковали глађу због Дамјановићевог амандмана - да се амнестија не односи на оне који су починили тешко убиство и на већ амнестиране, а са друге стране, након амандмана Владе, на платоу испред Скупштине протествовала је родбина страдалих од оних који су правоснажно осуђени за тешка убиства.

Осуђеници који су овог пута остали ускраћени за милост државе и који су зато протестовали, најавили су тужбу Уставном суду.

Упоредо са првим осуђеницима који су напустили затвор, на видјело су почеле испливавати и мањкавости новоусвојеног Закона о амнестији.

Због различитог тумачења Закона, односно његовог члана 3 става 7 којим под амнестију не потпадају осуђеници који су већ амнестирани 2008. и 2010. године, али не изричито и они којима је дио казне опроштен 2006. године и раније могло би се десити да појединим затвореницима, чак и онима који су иза решетака због убиства, казна буде скраћена за половину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана