Водени талас поплавио у Вараждинској жупанији

Агенције
Водени талас поплавио у Вараждинској жупанији

Загреб - Ријека Драва поплавила је насеље Ловречан Оток у Вараждинској жупанији, након што је нови водени талас стигао из Словеније, док је у Истри проглашено припремно стање одбране од поплава, јављају агенције.

Из поплављеног насеља, које није заштићено насипом, евакисан је дио становника, јављају хрватски медији.

Водени талас, који је стигао из Словеније, доста је мањи од прошлонедјељеног, а будући да је санирана и рупа у насипу, који је прошли пут попустио, не очекују се проблеми на осталим мјестима уз ријеку Драву.

Из хрватског Центра за одбрану од поплава кажу да се очекује да ће проток воде, која би требало да из Aустрије уђе у Словенију, бити на нивоу 1.300 метара кубних, што је три пута мање од протока воде који је био код претходног воденог вала.

- С оваквим протоком, будући да су све мјере предузете, а насипи затворени, мислим да ће тај водени талас доста добро и контролисано проћи то подручје - рекао је Зоран Чавловић из Центра за обрану поплава.

Због обилне кише и пораста водостаја ријека Мирне, Раше и Драгоње на истарском подручју проглашено је припремно стање одбране од поплаве.

Припремне мјере одбране од поплаве на снази су и у Славонском Броду, гдје је водостај Саве данас износио 433 центиметра.
Из Хрватских вода поручују да нема мјеста паници јер службе раде свој посао, а водени талас из Словеније до Брода требало би да значајно ослаби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана