Власника десет тона дроге пустили па опет ухапсили?

ГС
Власника десет тона дроге пустили па опет ухапсили?

САО ПАОЛО - Недавно ухапшени држављанин Србије Александар Нешић, осумњичен за милионски шверц дроге из Бразила, већ је једном био хапшен у августу ове године али је потом убрзо и пуштен под мистериозним околностима.

Нешићу, сину осуђиваног нарко дилера, "српског краља кокаина" Горана Нешића Циге су прије неколико дана недавно лисице на руке стављене у Бразилу због сумње да је био власник вођа балканског нарко картела чак десет тона кокаина намијењеног за европско тржиште . Једну његову кокаинску пошиљку, тврди истрага, шверцовали су и црногорски морнари који су ухапшени у априлу прошле године на западу Африке, пише РТЦГ.

Бразилски медији преносе да су Нешића прије два мјесеца ухапсили службеници цивилне полиције Сао Паулу, али је врло брзо пуштен. Нешић је 4. августа ухапшен у ресторану у Сао Паулу, док је био у друштву Хозеа Роберта де Сантане за којим је расписана потјерница због обијања златаре у Јардинсу 2017. године, али и још једног Србина. Сантана је осуђен на седам година затвора, и био је бјекству.

Ова три ухапшена лица спроведена  се у сједиште ДЕИЦ-а (Државно одељење за кривичне истраге) сјеверно од Сао Паула.

Александар Нешић је саслушан у просторијама ДЕИЦ-а, гдје је тврдио да је у Бразилу већ 15 година, да живи у стану у Морумбију, јужна зона, је да је у браку са бразилском држављанкон и да има двоје дјеце.

Према ријечима агената  ДЕИЦ-а, Александар је био без идентификационог документа и “није дао информацији од чега живи”. Рекао је да му је отац послао 15.000  долара.

Приликом хапшења, полиција је заплијенила 7.600 долара и два мобилна телефона. Александар је рекао и да је новац послат од пензије коју је добио од своје бразилске маћехе. Он је додао да Сантану познаје четири године и да му је помагао кад год му је било потребно.

Други српски држављанин (чије се име не наводи) имао је код себе 3.153 долара. Он је изјавио да је у Бразилу од 2020. године и да прима финансијску помоћ од своје породице. Рекао је и да је Александров пријатељ и да је познавао Сантану три мјесеца, али да није знао за његову умијешаност у неки злочин.

Поред новца, агенти су од Александровог пријатеља заплијенили и „хјундаи ХБ-20“. Он је навео да је возило купио у јулу ове године код продавца половних аутомобила и платио 55.000 долара. Возило му је враћено по налогу суда...

Два српска држављанина су на крају пуштена јер није било налога за њихово хапшење.

Али, прошлог четвртка, Александар је ухапшен током операције “Донтраз” коју је покренула Федерална полиција у сарадњи са Еурополом. Осам људи је ухапшено у Гуаруји, а двоје у Праиа Грандеу.

Операција је такође покренута у Парани, Санта Катарини, Сеари и Рио Гранде до Нортеу. По налазима истраге, Александар је наслиједио недозвољене послове свог оца, био је један од највећих активних трговаца дрогом у Бразилу, дио је балканске мафије и повезан је бразилском криминалном организацијом.

Банда је под истрагом од априла 2022. године, када је на Зеленортским Острвима, на афричкој обали, пресретнут рибарски брод под бразилском заставом са 5,7 тона кокаина. Тада су ухапшена двојица држављана Црне Горе, који су потом осуђени на 11 година затвора.

У августу прошле године бразилска полиција је у Форталези заплијенила још 1,2 тоне дроге.

У септембру ове године на другом броду на 30 километара од обале Ресифеа заплијењено је 3,6 тона кокаина. Пет бразилских чланова посаде је ухапшено. Полиција сумња да је Александар био власник дроге.

Жоао Батиста Бенедито Ботељо, адвокат Александра Нешића, рекао је да је у вези са притварањем његовог клијента од  цивилне полиције 4. августа ове године он пуштен на слободу јер дотад није било оптужнице против њега.

Поводом оптужбе за међународну трговину дрогом коју је изнијела Федерална полиција, Ботељо наглашава да његов клијент није мафијаш, да нема везе са криминалном групом и да ће у току поступка бити доказана његова невиност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана