Власник Таре под истрагом у САД

Aгенције
Власник Таре под истрагом у САД

Подгорица - Један од власника мојковачке фабрике за производњу оружја "Тара" Хајнрих Томе на листи је америчког Стејт департмента за надзор могућих илегалних трговаца оружјем.

То потврђује извјештај Комитета за надзор и реформу Владе америчког Представничког дома, сачињен поводом истраге о пословању компаније "AEI inc" са Флориде, која је између осталих, куповала наоружање и војну опрему и са стокова из Црне Горе, објавили су подгорички медији.

Извршни директор фирме "AEI inc" је Ефраим Дивероли, који је 2011. године осуђен на вишегодишњу казну због шверца.
Према извјештају Комитета за надзор и реформу Владе Представничког дома, "AEI" и њен директор Ефраим Дивероли су стављени на листу за надзор у априлу 2006. године јер су били под истрагом америчких служби због "бројних повреда Закона о контроли извоза наоружања и уговора".

- На листи за надзор су и Хајнрих Томе, предсједник "Евдин лтд компаније" са сједиштем на Кипру, који је дјеловао као посредник између "AEI" и "Или Пинарија", шефа државне албанске фирме МЕИКО која је испоручила муницију из Албаније - наведено је у извјештају америчког Комитета за надзор и реформу Владе.

Спорна комбинација је функционисала тако што је албански МЕИКО јефтино продавао кинеску муницију Томеовој компанији као посреднику, а затим је "Едвин лтд" такву муницију препродавао компанији "AEI" која је имала склопљени уговор са Владом САД.

Име Хајнриха Томеа помиње се у извјештајима "Амнести интернешенела" и Међународне службе мира из Белгије, а у вези са трансакцијама које су многи досад окарактерисали као сумњиве.

Разлози за њихово помињање на листи за надзор су одређени као "тајна" од Централне обавјештајне службе (CIA) и од војне обавјештајне службе (DIA), наводе подгорички медији. 

Фабрика

Фабрика оружја "4. новембар" из Мојковца је прије шест година приватизована, а један од власника је постала швајцарска компанији "БТ интернешенел", чији је власник Хајнрих Томе. Швајцарац је на америчкој листи од 2006. године, док је Пинари, који је у овом послу имао улогу добављача, на истој листи од 2005. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана