Власник етно села у Црној Гори у борби са институцијама да задржи младунче медвједа

Срна
Foto: РТЦГ

ПОДГОРИЦА - Власник етно села „Вуковић“ код Бијелог Поља и познати спелеолог Миле Вуковић повео је несвакидашњу борбу са институцијама како би сачувао живот једног младунца медвједа.

Он је порталу РТЦГ испричао да је малог медвједа случајно нашао у једној јами и да је неколико сати трајала акција спашавања.

„По изгледу, рекао бих да је младунче медвједа провело у јами неколико дана. Ја сам после тога обавијестио ловочуварску службу и мече смо однијела код ветеринара. Све је прошло добро, и ја сам га привремено збринуо код мене у етно село”, испричао је Вуковић.

Према његовим ријечима неколико покушаја да се врати у природу нису успјели, јер мече није проналазило никакав траг, нити је мајка по инстиктима и чулима долазила за њега.

„Мече је још мало, и сигуран дам да би остављањем у шуми брзо постало плијен предатора, лисица, вукова. Зато га и даље привремено држим у етно селу гдје је постало права атракција”, казао је Вуковић.

Ловочуварска инспекција га је, међутим, пријавила и добио је позив за разговор у полицији.

„Замислите то, ја спашавам животињу, они хоће мене да казне”, каже он.

У међувремену ловочуварска служба захтјева од Вуковића да већ данас малог медвједа врате у дивљину.

                                             

„Ја мислим да је то равно покушају убиства животиње. Није ми намјера да задржим медвједа за себе, али позивам све надлежне државне органе да нађемо неки начин и сачувамо медвједа који је превише мали да би се сам снашао у дивљини. Претпостављам да је мајка медвједа или угинула или убијена, иначе би га до сада нашла”, прича Вуковић.
Он сматра да једно од рјешења може бити и да се медвјед однесе у неки зоолошки врт и тамо сачува.

„По цијену не знам каве казне као спелеолог и љубитељ природе и животиња, ја нећу дозволити да се изврши злочин само зато сто то тако налаже закон који је превише крут. Овај медвјед је мали, и молим све да се данас укључе у случај, јер сутра већ може бити касно. Једну ноћ да се остави само у шуми, за њега би било кобно”, сматра Вуковић.

Он позива и ширу јавност на хитну реакцију и укључивање у акцију спасавања живота малог медвједа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана