Владимир Павићевић, за “Глас Српске”: Политика свађа и подјела у Црној Гори постаје прошлост

Вељко Зељковић
Владимир Павићевић, за “Глас Српске”: Политика свађа и подјела у Црној Гори постаје прошлост

Грађани су на посљедњим предсједничким изборима одржаним 2. априла јасно и недвосмислено поручили да је Црна Гора сада већ дубоко у постђукановићевској ери и да слиједи период пуне стабилизације прилика и прогреса.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” политички аналитичар и савјетник потпредсједника Владе Црне Горе, Владимир Павићевић, анализирајући убједљиву побједу кандидата Покрета “Европа сад” Јакова Милатовића над до сада неприкосновеним владаром ове земље у посљедњих 30 година, лидером Демократске партије социјалиста (ДПС) Милом Ђукановићем. 

- Довољно је само погледати слике с прославе побједе Јакова Милатовића по цијелој Црној Гори на којима се види како су се испреплеле и српске тробојке и црногорске државне заставе па да је јасно свакоме да је то слика помирене Црне Горе.  Помирена и стабилна Црна Гора - каже Павићевић.

ГЛАС: Какву судбину предвиђате ДПС-у на предстојећим парламентарним изборима? Да ли је реално да дође до осипања њиховог чланства или можда цијепања партије?

ПАВИЋЕВИЋ: ДПС ће након сљедећих утицаја бити без било каквог реалног утицаја на процесе у Црној Гори. Та странка се за ове двије и по године додатно радикализовала и она је данас једина екстремна политичка опција у црногорској политици. Грађани по природи ствари не желе екстремне опције и то је један од разлога очитог слабљења ДПС-а. Само је један начин којим се може зауставити њихов пад, а то је доктринарна и кадровска реформа ДПС-а. Не видим да су они спремни за то. Чак дјелује да ће радије да иду за Ђукановићем као изборним губитником, чак и по цијену потпуног колапса.

ГЛАС: Колико овај успјех Јакова Милатовића може утицати и на јачање Покрета “Европа сад” те које ново бирачко тијело би он могао привући?

ПАВИЋЕВИЋ: “Европа сад” је за кратко вријеме оснажила свој утицај. Имаће градоначелника Подгорице, сада и предсједника државе и то је покрет који данас најгласније позива на организовање пријевремених парламентарних избора. Ти избори ће да донесу нову архитектуру политичке сцене у Црној Гори у оквиру које ће “Европа сад” бити јак актер. Занимљиво је и то да ће на наредним парламентарним изборима борба за примат да се води између оних формација које баштине идеале остварене оном великом побједом 30. августа 2020. године, а да ДПС пада на ниво минорне снаге. Све то значи да су за ове три године у Црној Гори учвршћене вриједности 30. августа и то је са становишта интереса и  жеља огромног броја грађана одлична ствар.

ГЛАС: Какву судбину предвиђате Демократском фронту?

ПАВИЋЕВИЋ: Демократски фронт је веома допринио овом процесу развлашћивања Мила Ђукановића и његовог ДПС-а. У првом кругу избора навијао сам за Андрију Мандића, јер је имао беспријекорну кампању и изванредне политичке поруке - то су биле поруке помирења и заједништва у Црној Гори. То је допринијело смиривању тензија. Циљ Демократског фронта данас је да имају своје представнике у новој влади Црне Горе и они то заслужују. Биће занимљиво и како ће изгледати то политичко такмичење које слиједи између Демократског фронта и “Европе сад”. Та борба ће бити спектакл па и више од тога када додамо да су ту и друге политичке опције, попут Јоковићевог СНП-а, Дританове УРЕ или Демократске Црне Горе. Тешко је сада прецизно прогнозирати како ће ко да стоји након сљедећих избора па ево да сачекамо кампању и за те изборе, много тога ће тада бити јасније.

ГЛАС: Колико ова побједа Милатовића може допринијети стабилизацији односа у региону, прије свега на релацији Подгорица, Београд, Сарајево, односно Бањалука?

ПАВИЋЕВИЋ: Милатовић је прије неки дан најавио да ће прво да посјети Брисел и Београд, потом даље сусједне престонице. То је одлична порука отклона од Ђукановићевог приступа свађалаштва, посебно с Београдом. Сада имамо услове даљег и то брзог унапређивања односа између Црне Горе и Србије и то желе људи и у Србији и у Црној Гори. Не би ме изненадило да се ускоро Црна Гора прикључи и “Отвореном Балкану”, да то буде додатни подстрек и за Босну и Херцеговину. Такође, у Црној Гори је примијећено да је предсједник Републике Српске Милорад Додик међу првима честитао Јакову Милатовићу и то је добро.

ГЛАС: Како објашњавате то што је бошњачка политичка елита из Сарајева навијала за Ђукановића и није баш с одушевљењем дочекала побједу Милатовића?

ПАВИЋЕВИЋ: За посљедње три године Мило Ђукановић је мало-помало губио упоришта и у региону. Подршка коју је уочи ових избора добијао с неких адреса у региону јесте неупоредиво слабија у односу на подршку коју је имао ранијих година. На примјер, из Београда се та подршка свела на Соњу Бисерко и Жарка Кораћа, који не познају довољно Црну Гору и што је Ђукановића чак водило у минус када говоримо о броју гласова. То је посебно занимљиво - подршка појединаца из региона Милу Ђукановићу му није повећала број гласова, већ супротно - утицала је да он добије мањи број гласова. Да сам ја неко од тих појединаца запитао бих се шта то није у реду с мојим приступом у коментарисању политичких прилика у Црној Гори.

Политичка пензија

ГЛАС: Да ли је побједа Јакова Милатовића на предсједничким изборима Црној Гори увод у политичку пензију Мила Ђукановића?

ПАВИЋЕВИЋ: Побједа Јакова Милатовића је убједљива и она значи да је дошао моменат пуног развлашћивања Мила Ђукановића и Миловог ДПС-а. То значи да и Мило и његов ДПС постају скоро па ирелевантни актери у црногорској политици, а за Ђукановића директно то у суштини значи политичко пензионисање, прихватио он то или не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана