Владика Порфирије: Господ је рјешење за све недоумице и у њему је мир

Срна
Владика Порфирије: Господ је рјешење за све недоумице и у њему је мир

ЗАГРЕБ - Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије поручио је, након божићне литургије у Храму Преображења Господњег у Загребу, да је у сусрету са Господом рјешење за све недоумице и да у њему је мир.

"Господ долазећи међу нас постаје наш мир, оставља нам за циљ и задатак да заронимо у себе и ту њега нађемо и да се с њим помиримо, јер оног тренутка када смо се од њега одвојили, једино наше искуство је немир и празнина", рекао је митрополит Порфирије обраћајући се вјерницима.

Митрополит је нагласио да је свијет суочен са чињеницом да стихије - пандемија, земљотреси, не познају разлику међу људима, како се ко моли Богу, да ли је богат или сиромашан, да пошаст не бира, него узима људске животе.

"Ту се показује да смо заправо једно. Једини који могу да стварају различитости су људи. Ми смо једини вирус у творевини, отров у природи, једини потрес и земљотрес и уносимо дисхармонију у оно што је хармоничо. Одвојили смо себе од Бога, а грешимо и у односу на природу", рекао је владика Порфирије.

Према његовим ријечима, Господ је дошао да нас уједини међусобно.

"Родио се Син Божији у срцима нашим као у витлејемској пећини", додао је владика Порфирије и поздравио вјернике традиционалним поздравом: "Мир Божији, Христос се роди! Ваистину се роди!".

Након божићне литургије, прочитана је Божићна посланица Светог архијерејског синода Српска православне цркве, након чега су вјерници приступили светој тајни причешћа.

Литургију је почела у 9.30 часова, а преносио је и ове године Први програм Хрватске радио-телевизије.

Испред храма је постављен видео-бим са којег су вјерници који нису могу да уђу у Храм пратили литургију.

На улазу у цркву био је истакнут број вјерника који може истовремено да буде у Храму, а одређен су и редари који воде рачуна о спровођењу епидемиолошких прописа.

Приликом боравка у храму обавезно је било ношење заштитних маски и одржавање физичког размака од два метра. На поду су била обиљежена мјеста за стајање да би се прописани физички размак могао лакше поштовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана